Facebook Pixel

Saulespuķu sēklu ieguvumi veselībai

Saulespuķu sēklu ieguvumi veselībai

Saulespuķu kodoliem ir maiga, garšīga garša, cieta, bet maiga un patīkama tekstūra. Tās bieži tiek grauzdētas, lai uzlabotu garšu, lai gan jums ir iespēja iegādāties neapstrādātas un diedzētas sēklas. Ja paskatās uz šo kultūru sīkāk, jūs varat uzzināt par to daudz interesantu lietu.

30 g mizotu un grauzdētu sēklu ietver:

Saulespuķu sēklas
Kalorijas 163
Kopējais tauku saturs 14 g
Piesātinātie tauki 1,5 g
Polinepiesātinātie tauki 9,2 g
Moonepiesātinātie tauki 2,7 g
Proteīns 5,5 g
Ogļhidrāti 6,5 g
Šķiedra 3 g
E vitamīns 37%
Niacīns 10%
B6 vitamīns 11%
Folāts 17%
Pantotēnskābe 20%
Dzelzs 6%
Magnijs 9%
Cinks 10%
Varš 26%
Mangāns 30%
Selēns 32%

 

Tabulā redzams, ka sēklas ir īpaši bagātas ar E vitamīnu un selēnu, antioksidantiem, kas aizsargā šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem, kas nodara neatgriezenisku kaitējumu organismam un pasliktina hronisku slimību pacientu stāvokli. .

Turklāt sēklas ir labvēlīgu bioloģiski aktīvo komponentu avots, tostarp fenolskābes un flavonoīdi, kas vienlīdz darbojas kā antioksidanti, kas nepieciešami ādas, matu un gļotādu veselībai. Diedzētiem saulespuķu graudiem ir vairāk uzturvielu īpašību. Diedzētas, kaltētas sēklas tagad par pieņemamām cenām var iegādāties Biotus interneta veikalā.

Tā kā saulespuķu sēklas satur E vitamīnu, magniju, olbaltumvielas, linolskābes taukskābes, kurām ir daudz labvēlīgu īpašību. Šis bagātīgais sastāvs palīdz pazemināt asinsspiedienu, holesterīna un cukura līmeni asinīs. Vegāni un veģetārieši bieži izmanto sēklas kā augu izcelsmes olbaltumvielu un enerģijas avotu. Un vīrieša ķermenim tie ir ļoti noderīgi un palīdz hormona serotonīna ražošanā.

Tajā pašā laikā pētījumi liecina par citiem sēklu ieguvumiem veselīgai imunitātei un labam garastāvoklim. Mūsdienās ikviens saskaras ar iekaisumu; patiesībā tā ir mūsu imūnsistēmas reakcija uz kairinošiem vides faktoriem. Kad iekaisums ir akūtā formā, šūnas sāk mutēt un slimība nonāk hroniskā stadijā. Flavonoīdu un citu bioaktīvo savienojumu klātbūtne šajos burvju nukleolus arī palīdz mazināt iekaisumu, stiprina kapilāru sienas, tiem piemīt pretiekaisuma un hemostatiska iedarbība.

Paaugstināts iekaisuma marķiera C-reaktīvā proteīna līmenis asinīs ir tieši saistīts ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību un 2. tipa diabēta risku.

Pētījumos, kuros piedalījās vairāk nekā 7000 cilvēku, atklājās, ka, ja vismaz piecas reizes nedēļā apēdat sauju sēklu, sirds slimību un diabēta risks samazinās par 35%, salīdzinot ar otra studiju grupa. Augsts asinsspiediens ir galvenais riska faktors cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām, kas galu galā izraisa sirdslēkmi vai insultu.

Saulespuķu sēklās atrodamie bioloģiski aktīvie savienojumi un magnijs bloķē enzīmu, kas izraisa asinsvadu sašaurināšanos. Rezultātā asinsvadi atslābinās un asinsspiediens pazeminās. Turklāt graudos ir daudz nepiesātināto taukskābju, īpaši linolskābi, ko organisms uztver kā hormonam līdzīgu savienojumu, kā arī palīdz atslābināt asinsvadus un normalizēt asinsspiedienu un holesterīnu.

Trīs nedēļas ilgā pētījumā, kurā piedalījās sievietes, kas slimo ar 2. tipa cukura diabētu, tika konstatēts, ka sēklu ikdienas lietošana (30 g) samazina asinsspiedienu par vairāk nekā 5%, ZBL holesterīna un triglicerīdu līmeni. attiecīgi 9% un 12%. Turklāt cukura līmeni asinīs var regulēt ar hlorogēnskābes palīdzību, kuras pietiek ar saulespuķu sēklām.

Pētījumi ir pierādījuši, ka maize ar pievienotām sēklām normalizē cukura līmeni asinīs, un tas neizraisa pārmērīgu aizkuņģa dziedzera stresu un tauku nogulsnēšanos. Klikšķināšana uz sēklām palīdzēs nomierināt nervu sistēmu un uzlabot pašsajūtu stresa situācijās.

Tomēr saulespuķu sēklām ir vairākas kontrindikācijas, kas jāņem vērā.

Ir jāņem vērā porcijas un fiziskās aktivitātes pakāpe, lai neizjauktu kaloriju līdzsvaru un gremošanas trakta darbību. Tāpat saulespuķu sēklas lielos daudzumos nav ieteicams lietot cilvēkiem ar aizcietējumiem, aknu darbības traucējumiem un tiem, kam ir tendence uz akmeņu veidošanos. Papildus šīm kontrindikācijām var būt arī alerģijas, sāpes vēderā, slikta dūša un izkārnījumi. Pievērsiet uzmanību savām porcijām un izvairieties no pārmērīga kaloriju patēriņa un zarnu nosprostošanās.

Ir arī vērts atzīmēt, ka ir vairāki veidi, kā tos ēst, nekaitējot veselībai. Sajauc ar citām sēklām vai pievieno mājās gatavotiem konditorejas izstrādājumiem, granolai, maizei, graudaugiem, gaļai, zivīm un cepešiem. Apkaisiet salātus ar zaļumiem, augļu vai jogurta desertiem, pievienojiet sautētiem dārzeņiem un veģetārām sviestmaizēm.

Cepšanas laikā saulespuķu sēklas var mainīt krāsu, taču šo reakciju var viegli novērst, samazinot sodas daudzumu.

Un atcerieties, ka saulespuķu sēklas ir pakļautas sasmakšanai to augstā tauku satura dēļ. Uzglabājiet tos hermētiskā traukā ledusskapī vai saldētavā, lai izvairītos no rūgtuma.

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.