saulespuķu sēklu ieguvumi veselībai

saulespuķu sēklu ieguvumi veselībai

Saulespuķu kodoliem ir maiga, garšīga garša, stingra, bet maiga un patīkama tekstūra. Tās bieži tiek grauzdētas garšas labad, lai gan jūs varat iegādāties sēklas neapstrādātas un diedzētas. Ja mēs aplūkojam šo kultūru sīkāk, mēs par to varam uzzināt daudz interesantu lietu.

30 g lobītu un grauzdētu sēklu ietver:

Saulespuķu sēklas
Kalorijas163
Kopējais tauku saturs14 g
Piesātinātie tauki1,5 g
Polinepiesātinātie tauki9,2 g
mononepiesātinātie tauki2,7 g
Proteīns5,5 g
Ogļhidrāti6,5 g
Fiber3g
E vitamīns37%
Niacīns10%
B6 vitamīns11%
Folāts17%
Pantotēnskābe20%
Dzelzs6%
Magnijs9%
Cinks10%
Varš26%
mangāns30%
Selēns32%

 

No tabulas var redzēt, ka sēklas ir īpaši bagātas ar E vitamīnu un selēnu, antioksidantiem, lai aizsargātu šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem, kas rada neatgriezenisku kaitējumu organismam un pasliktina stāvokli pacientiem ar hroniskas slimības.

Turklāt sēklas ir labvēlīgu bioloģiski aktīvo komponentu avots, tostarp fenolskābes un flavonoīdi, kas vienlīdz darbojas kā antioksidanti, kas nepieciešami ādas, matu un gļotādu veselībai. Diedzētām saulespuķu sēklām ir lielākas uzturvērtības īpašības. Diedzētas, kaltētas sēklas tagad par pieņemamām cenām var iegādāties interneta veikalā Biotus.

Tā kā saulespuķu sēklas satur E vitamīnu, magniju, proteīnu, linolskābes taukskābes, kurām ir daudz labvēlīgu īpašību. Šāds bagātīgs sastāvs palīdz pazemināt asinsspiedienu, holesterīna un cukura līmeni asinīs. Vegāni un veģetārieši bieži izmanto sēklas kā augu olbaltumvielu un enerģijas avotu. Un vīrieša ķermenim tie ir ļoti noderīgi un palīdz hormona serotonīna ražošanā.

Tomēr pētījumi liecina par citiem sēklu ieguvumiem veselīgai imunitātei un labam garastāvoklim. Mūsdienās visi saskaras ar iekaisumu, patiesībā tā ir mūsu imunitātes reakcija uz kairinošiem vides faktoriem. Kad iekaisums ir akūtā formā, šūnas sāk mutēt un slimība nonāk hroniskā stadijā. Flavonoīdu un citu bioaktīvo savienojumu klātbūtne šajos burvju nukleolus arī palīdz mazināt iekaisumu, stiprina kapilāru sienas, kā arī tiem piemīt pretiekaisuma un hemostatiska iedarbība.

Paaugstināts iekaisuma marķiera C-reaktīvā proteīna līmenis asinīs ir tieši saistīts ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību un 2. tipa diabēta risku.

Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 7000 cilvēku, atklājās, ka, ēdot sauju sēklu vismaz piecas reizes nedēļā, sirds slimību un diabēta risks samazinās par 35%, salīdzinot ar citu pētījumu grupu. Augsts asinsspiediens ir galvenais riska faktors cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām, kas galu galā izraisa sirdslēkmi vai insultu.

Saulespuķu sēklās atrodamie bioaktīvie savienojumi un magnijs bloķē fermentu, kas izraisa asinsvadu sašaurināšanos. Rezultātā asinsvadi atslābinās un asinsspiediens pazeminās. Turklāt graudos ir daudz nepiesātināto taukskābju, īpaši linolskābi, ko organisms uztver kā hormoniem līdzīgu savienojumu, kā arī palīdz atslābināt asinsvadus un normalizēt asinsspiedienu un holesterīnu.

3 nedēļas ilgā pētījumā, kurā piedalījās  sievietes ar 2.tipa cukura diabētu, tika konstatēts, ka sēklu (30g) ikdienas lietošana samazina asinsspiedienu par vairāk nekā 5%, ZBL holesterīnu un triglicerīdu līmeni par 9%. un 12% - attiecīgi. Turklāt cukura līmeni asinīs var regulēt ar hlorogēnskābi, kas ir daudz saulespuķu sēklās.

Pētījumi ir parādījuši, ka maize, pievienojot sēklas, normalizē cukura līmeni asinīs, un tas neizraisa pārmērīgu aizkuņģa dziedzera stresu un tauku nogulsnēšanos. Sēklu klikšķināšana palīdzēs nomierināt nervu sistēmu un uzlabot pašsajūtu stresa situācijās.

Bet, neskatoties uz to, saulespuķu sēklām ir dažas kontrindikācijas, kas jāņem vērā.

Jāņem vērā porcijas un fiziskās aktivitātes pakāpe, lai netiktu traucēta kaloriju līdzsvars un gremošanas trakta darbs. Tāpat saulespuķu sēklas lielos daudzumos nav ieteicams lietot cilvēkiem ar aizcietējumiem, aknu darbības traucējumiem un tiem, kam ir tendence uz akmeņu veidošanos. Papildus šīm kontrindikācijām var būt arī alerģijas, sāpes vēderā, slikta dūša un izkārnījumi. Skatieties porcijas, izvairieties no pārmērīga kaloriju patēriņa un zarnu nosprostošanās.

Ir arī vērts atzīmēt, ka ir vairāki veidi, kā tos ēst, nekaitējot veselībai. Sajauciet ar citām sēklām vai pievienojiet mājās gatavotām kūkām, granolai, maizei, graudaugiem, gaļai, zivīm, apcepiet. Apkaisiet salātus ar zaļumiem, augļu vai jogurta desertiem, pievienojiet sautētiem dārzeņiem un veģetārām sviestmaizēm.

Saulespuķu sēklas cepot var mainīt krāsu, taču šo reakciju var viegli novērst, samazinot sodas daudzumu.

Un atcerieties, ka saulespuķu sēklas ir pakļautas sasmakšanai to augstā tauku satura dēļ. Glabājiet tās hermētiskā traukā ledusskapī vai saldētavā, lai izvairītos no rūgtuma.

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.