Facebook Pixel

12 pārtikas produkti ar augstu ogļhidrātu saturu, kas ir ļoti veselīgi

12 pārtikas produkti ar augstu ogļhidrātu saturu, kas ir ļoti veselīgi

1. Kvinoja

Kvinoja (quinoa, quinoa) ir barojoša sēkla, kas pēdējos gados ir kļuvusi diezgan slavena. Tie ir guvuši popularitāti to cilvēku vidū, kuri rūpējas par savu veselību. Lai gan tehniski tās ir klasificētas kā veseli graudi, šīs sēklas ir labs augu izcelsmes olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Kvinoja no citām augu olbaltumvielām atšķiras ar lielo neaizvietojamo aminoskābju daudzumu, ko mūsu organisms pats nespēj saražot. Kvinojas graudi nesatur lipekli un ir piemēroti cilvēkiem ar lipekļa nepanesību (celiakiju). Vārīta kvinoja sastāv no 21% ogļhidrātu, kas garantē augstu produkta kvalitāti. Kvinoja ir ļoti barojoša, un tā ir tās galvenā iezīme. Galu galā sēklas ir ne tikai labas veselībai, bet arī spēj kontrolēt svaru un glikozes līmeni asinīs.

2. Auzas

Auzas ir veselīgākais pilngraudu ēdiens.

Tie ir lielisks daudzu vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu avots.

Neapstrādātas auzas satur 66% ogļhidrātu, no kuriem 11% ir šķiedrvielas. Turklāt tas ir īpaši bagāts ar šķīstošām šķiedrām, ko sauc par beta-glikāniem.

Ir arī vērts atzīmēt, ka auzu pārslas ir labs olbaltumvielu, vitamīnu, minerālvielu un citu normālai cilvēka dzīvei nepieciešamo uzturvielu avots.

Pētījumi liecina, ka auzas var samazināt sirds slimību risku, pazeminot holesterīna līmeni, pazeminot cukura līmeni asinīs, īpaši cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu, un uzlabojot gremošanu. Auzas ir ļoti noderīgas ne tikai veselībai, bet arī figūrām. To bieži ievada uzturā, ievērojot diētu.

3. Griķi

Pilngraudu griķi nāk no nemizotiem un negrauzdētiem graudiem.

Jēlgriķi satur 71,5% ogļhidrātu, savukārt vārīti griķi ir aptuveni 20%. Griķi ir ļoti barojoši, satur olbaltumvielas un šķiedrvielas, kā arī daudzus vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus. Griķi ir noderīgi veselībai, palīdz tauku vielmaiņai un pazemina holesterīna līmeni asinīs. Ir arī vērts atzīmēt, ka griķi atbalsta sirds veselību un cukura līmeni asinīs, īpaši cilvēkiem ar cukura diabētu.

Bet nevajadzētu patērēt lielu daudzumu graudaugu, jo jūs varat kaitēt zarnām lielās šķiedrvielu ietilpības dēļ. Griķi nepieder graudaugu ģimenei un nesatur lipekli. Jūs varat to droši iekļaut savā uzturā, jo graudiem ir daudz noderīgu īpašību.

4. Banāni

Banāni ir viens no populārākajiem augļiem pasaulē.

Tie sastāv no 23% ogļhidrātu cietes vai cukura veidā.

Negatavos zaļajos banānos ir vairāk cietes, kas augļiem nogatavojoties pārvēršas dabīgā cukurā un kļūst dzelteni. Banāni ir bagāti ar kāliju, vitamīnu B6, C un satur citus augu komponentus. Pateicoties lielajam kālija daudzumam, banāni palīdz normalizēt asinsspiedienu un uzlabo sirdsdarbību.

Negatavi banāni satur arī lielu daudzumu izturīgas cietes un pektīna, kas veicina gremošanu un veicina baktēriju veidošanos zarnās.

5. Saldais kartupelis

Baldais kartupelis vai saldais kartupelis ir garšīgs, barojošs bumbulis.

Vārīšanas laikā tas satur aptuveni 18–21% ogļhidrātu.  Ogļhidrāti no saldajiem kartupeļiem savukārt sastāv no cietes, cukura un šķiedrvielām. Sakņu dārzenis ir bagātīgs provitamīna A (beta-karotīna), C vitamīna un kālija avots. Bagāts ar antioksidantiem, kas kavē oksidēšanos un palīdz aizkavēt novecošanās procesu. Varat bez vilcināšanās iekļaut to pusdienās vai vakariņās, jo dārzenis labvēlīgi ietekmē ne tikai nervu sistēmu, bet arī ar augstu garšu.

6. Bietes

Biete - šī purpursarkanā garšīgā sakņu kultūra, kurā ir gandrīz visa periodiskā tabula. Pateicoties tā bioķīmiskajam potenciālam, tas sniedz lielu labumu cilvēku veselībai. Neapstrādātas un vārītas bietes satur apmēram 8-10% ogļhidrātu, galvenokārt no cukura un šķiedrvielām. Tas var ietvert arī fruktozi, glikozi un pektīnus. Turklāt sastāvā ir vitamīni, minerālvielas, spēcīgi antioksidanti un bioloģiskie savienojumi. Tāpat sakņu kultūra ir bagāta ar neorganiskiem nitrātiem, kas, nonākot organismā, pārvēršas slāpekļa oksīdā. Un slāpeklis, savukārt, pazemina asinsspiedienu un kavē vairāku slimību attīstību, piemēram, hipertensiju, nieru un aknu slimības. Biešu sula ir noderīga arī cilvēkiem, jo tā ir bagāta ar neorganiskiem nitrātiem. To bieži izmanto sportisti, lai palielinātu enerģiju un izturību intensīvu sporta veidu laikā.

7. Apelsīni

Apelsīni ir vieni no populārākajiem augļiem pasaulē.

Tie galvenokārt ir ūdens ar 11,8% ogļhidrātu un ir labs šķiedrvielu avots. Apelsīni ir īpaši bagāti ar C vitamīnu, kāliju un dažiem B grupas vitamīniem. Turklāt tie satur citronskābi un vairākus ļoti spēcīgus antioksidantus un bioloģiski aktīvus savienojumus.

Apelsīnu ēšana var uzlabot sirds darbību, aizcietējumus un nierakmeņus. Turklāt citrusaugļi samazina anēmijas risku, normalizē gremošanas trakta darbību.

8. Mellenes

Mellenes ir neticami garšīgas un fenomenālas ogas ar daudziem ieguvumiem veselībai.

Tos bieži izmanto kā superēdienu, jo tajos ir augsts bioaktīvo savienojumu un antioksidantu līmenis. Ogas galvenokārt sastāv no ūdens un 15% ogļhidrātu, daudz vitamīnu un minerālvielu, tostarp C, K vitamīnu un mangāna. Iepriekšējie pētījumi liecina, ka mellenes aizsargā cilvēka organismu no kaitīgām vielām un bojājumiem un spēj neitralizēt brīvos radikāļus. Tas veicina labu asinsriti smadzenēs un tādējādi uzlabo atmiņu gados vecākiem cilvēkiem.

9. Greipfrūts

Greipfrūti ir citrusaugļi ar saldu, rūgtu vai skābu garšu.

Tas satur apmēram 9% ogļhidrātu un lielu daudzumu vitamīnu, minerālvielu un bioloģisko savienojumu. Regulāra greipfrūtu lietošana veicina svara zudumu un insulīna rezistenci. Turklāt bieža tā lietošana pārtikā var pasargāt no nierakmeņu veidošanās, pazemināt holesterīna līmeni un pasargāt no resnās zarnas vēža. Tā kā citrusaugļi satur vitamīnus, minerālvielas un citus bioaktīvus savienojumus, tas ir efektīvs cilvēkiem, kuri ievēro diētu un sadedzina liekos kilogramus.

10. Āboli

Āboli ir iecienīts auglis ar saldu garšu un raksturīgu kraukšķīgu tekstūru. Tie var būt dažādu krāsu, izmēru un garšu. Parasti augļi satur 13-15% ogļhidrātu un lepojas ar daudziem vitamīniem un minerālvielām, bet nelielos daudzumos. Taču C vitamīns, antioksidanti un tajos esošie bioloģiskie savienojumi ir ietverti pietiekamā daudzumā, lai stiprinātu imunitāti. Ēdot dažus ābolus dienā, ķermenis var gūt labumu vairākos veidos, kontrolējot cukura līmeni asinīs un samazinot sirds slimību risku. Turklāt augļi samazina noteiktu vēža veidu risku un tiem ir liela nozīme vielmaiņā. Uzlabot stāvokli pacientiem ar podagru, ekzēmu un locītavu sāpēm.

11. Pupiņas

Pupiņas -pieder pākšaugu ģimenei. Šis ir viens no visnoderīgākajiem produktiem, kam vajadzētu būt katra vesela cilvēka uzturā. Gatavojot, tas satur 23% ogļhidrātu cietes un šķiedrvielu veidā. Un arī bagāts ar olbaltumvielām, daudziem vitamīniem, minerālvielām un aktīviem bioloģiskiem savienojumiem. Tās galvenā atšķirība ir bagātīgais antioksidantu – antocianīnu un izoflavonu sastāvs. Spēj palēnināt novecošanās procesus un novērst onkoloģiskos jaunveidojumus. Daudzajām pupiņu priekšrocībām ir vairāki sasniegumi un atšķirības salīdzinājumā ar citiem pārtikas produktiem, kontrolējot glikozes līmeni asinīs un samazinot resnās zarnas vēža risku. Turklāt pākstīs esošajiem flavonoīdiem piemīt pretiekaisuma un pretmikrobu iedarbība.

Tomēr nav ieteicams tās ēst neapstrādātas, jo neapstrādātas vai nepareizi vārītas pupiņas ir toksiskas.

12. Aunazirņi

Aunazirņi, kas pazīstami kā garbanzo pupiņas, arī ir daļa no pākšaugu ģimenes. Vārīti aunazirņi satur 28% ogļhidrātu, no kuriem 8% ir šķiedrvielas. Pupiņas ir arī labs augu olbaltumvielu avots. Tas satur daudz vitamīnu un minerālvielu, tostarp dzelzi, fosforu un B grupas vitamīnus.To bieži iesaka iekļaut uzturā pacientiem ar sirds un asinsvadu sistēmas un kuņģa-zarnu trakta problēmām. Turklāt pupiņas ir laba profilakse pret vēzi. Ir vērts atzīmēt, ka aunazirņi ir lielisks augu olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu avots.

Un papildus vēlos teikt, ka spriedums par ogļhidrātu kaitīgumu ir nepamatots un sagroza realitāti. Patiesība ir tāda, ka pārtikas produkti ar augstu ogļhidrātu saturu nav kaitīgi cilvēka veselībai, bet drīzāk ir nozīmīgi uzturvielu avoti. Lai gan rafinēti ogļhidrāti lielos daudzumos var būt neveselīgi, savukārt veseli (neapstrādāti) var uzskatīt par ļoti noderīgiem.

 

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.