Facebook Pixel

Dziedinošie tauki: neaizstājamo taukskābju priekšrocības

 Dziedinošie tauki: neaizstājamo taukskābju priekšrocības

Ir vispārpieņemts, ka trekni ēdieni sabojā jūsu figūru un kaitē veselībai. Ja mēs runājam par taukiem, ko satur kartupeļu čipsi vai olu krēma pīrāgi, tad tā neapšaubāmi ir taisnība. Taču dabā ir arī “labie tauki”, kas piedalās organisma dzīvībai svarīgās funkcijās, uzturot iekšējo orgānu veselību, ādas, matu un nagu skaistumu un jaunību. 

Kas tie ir? neaizvietojamo taukskābju veidi? Vai mūsu ķermenis tos ražo? Un kāpēc ir svarīgi papildināt  “labo tauku” piegādi? Lasiet tālāk!   

Kas ir neaizstājamās taukskābes?

Ir trīs galvenie tauku veidi dabā - piesātinātie, mononepiesātinātie un polinepiesātinātie. Piesātinātie tauki ir cietie tauki, kas istabas temperatūrā nezaudē savu formu. Tie ir atrodami dzīvnieku izcelsmes pārtikā -  piena produkti (sviests, krējums, siers), gaļā, speķi. Organismam šie tauki ir nepieciešami nelielos daudzumos, bet lielos daudzumos tie paaugstina holesterīna līmeni. 

Moonepiesātinātie tauki ir šķidrie tauki, kas atrodami augu eļļās. Polinepiesātinātie tauki ir būtiski tauki. Tie ir nepieciešami normālai ķermeņa darbībai. Mūsu ķermenis nevar tās ražot pats.

Neaizvietojamās taukskābes ir  polinepiesātinātās taukskābes, kurām mūsu organismā jāiekļūst ar uzturu un uztura bagātinātājiem. Ir divi galvenie būtisko polinepiesātināto tauku veidi: alfa-linolēnskābe,   ir omega-3 taukskābe un linolskābe, omega-6 taukskābe.

Omega-3 taukskābes: sirds un asinsvadu veselība 

Mūsu ķermenis nevar patstāvīgi ražot Omega-3 taukskābes, taču tām ir svarīga loma visu sistēmu veselīgā darbībā. Omega-3 skābes ir īpaši labvēlīgas sirds un asinsvadu sistēmai. Evolūcijas gaitā cilvēki arvien vairāk sāka lietot pārstrādātu pārtiku, saldumus un pārstrādātus pārtikas produktus, tāpēc lielākajai daļai cilvēku ir nelīdzsvarots omega-3 un omega-6 līdzsvars.  

Lielveikalu plauktos ir grūti atrast produktu, kas nesatur transtaukus. Šīs bīstamās vielas paaugstina holesterīna līmeni un samazina omega-3 uzsūkšanos. Lai atjaunotu neaizvietojamo taukskābju līdzsvaru, jums regulāri jāēd auksta ūdens zivis vai jālieto dabīgi uztura bagātinātāji.

Dabiski omega-3 avoti

Dabā ir daudz neaizvietojamo taukskābju avotu. Gan dzīvnieku izcelsmes produkti, gan augu pārtika satur omega-3:

  • Treknas jūras un upju zivis, jūras veltes – lasis, forele, gliemenes un austeres. Zivju eļļa satur divu veidu omega-3 taukskābes: DHA un EPA. 
  • Valrieksti ir lielisks omega-3 taukskābju avots. Ikdienā apēdot 2–3 riekstus, jūs saņemat savu ikdienas neaizvietojamo taukskābju devu.  
  • Čia sēklas ir vērtīgs superēdiens, kas satur omega-3, 6 un 9, un selēns un šķiedra. Produkts ir labvēlīgs sirds un asinsvadu sistēmai, kuņģa-zarnu traktam, ādai, matiem un nagiem. 
  • Kaņepju sēklas ir lielisks omega-3 taukskābju, olbaltumvielu, cinka avots un dziedzeris. Turklāt tā ir garšīga piedeva salātiem, smūtijiem un pilngraudu putrām.

Sēklas vai linu eļļa ir veselīgs un vērtīgs produkts, kas satur omega-3 un omega-6, kas ir brīnišķīgs zivju eļļas aizstājējs vegāniem. Produkts uzlabo hormonālo līmeni, atbalsta nervu un sirds un asinsvadu sistēmu veselību. Linu sēklas var lietot uzturā kā putras, garšvielas salātiem un desertiem. 

Omega-3 no mencu aknām un zivju gaļas 

Tā kā mencu aknās ir liela zivju eļļas koncentrācija, no tām bieži tiek iegūtas omega-3. Kādreiz zivju eļļu nobeidza, dabiski notecinot mucā. Tagad vides piesārņojuma dēļ šī ekstrakcijas metode nav pieņemama. 

Zivis mencu aknu eļļa jāveic dziļa tīrīšana, ar ko nevar lepoties daudzi ražotāji. Tāpēc ārsti iesaka izvēlēties omega-3 no vairāku veidu zivju gaļas vai dot priekšroku zivju eļļai no mencu aknām tikai no tiem ražotājiem, kas izmanto molekulārās destilācijas tehnoloģiju.

Zivis. eļļa no zivju gaļas - tas ir drošāks produkts, jo gaļā neuzkrājas toksiskas vielas, salīdzinot ar aknām. Uztura speciālisti iesaka produktu, kas izgatavots no vairāku veidu jūras zivīm. Labāk ir izvairīties no plēsīgo zivju sugu zivju eļļas, jo tās organismā uzkrāj vairāk smago metālu. 

Omega-3 Solgar and Now Foods: molekulārā destilācija 

Mencu aknu eļļa no Now Foods ir pieejama gēla kapsulās, kas satur 1000 mg vielas. Šis ir 100% drošs produkts, jo uzņēmums ir viens no nedaudzajiem pasaulē, kas var lepoties ar modernām molekulārās destilācijas tehnoloģijām. 

Trīskārša jauda Omega-3, EPA un amp; DHA, Solgar, 950 mg ir Solgar augstākā dabisko polinepiesātināto omega-3 skābju koncentrācija no aukstūdens zivīm. Papildinājums atbalsta sirds un asinsvadu, locītavu un ādas veselību, lai jūs varētu justies vislabāk.

Omega kapsulasSavvaļas Aļaskas pilns spektrs satur dabiskos taukus no savvaļas laša – vienu no tīrākajiem omega-3 taukskābju avotiem starp visām okeāna zivīm. Šīs mīkstās želejas satur 100% tīru savvaļas Aļaskas laša eļļu no ilgtspējīgi nozvejota laša.

Atbalstiet savu ķermeni ar “labajiem taukiem” — omega-3 un omega-6 taukskābes, papildinot Include. veselīgas augu eļļas, sēklas, rieksti un treknas zivis savā uzturā. Un, protams, papildiniet zivju eļļas piedevas no uzticamiem ražotājiem. Rūpējieties par savu iekšējo orgānu veselību, ādas, matu un nagu skaistumu un jaunību. 

Saturs
  • Kas ir neaizstājamās taukskābes?Omega-3 taukskābes: sirds un asinsvadu veselība Dabiski omega-3Omega-3 avoti no mencu aknām un zivīm Omega-3 Solgar and Now Foods: molekulārā destilācija
Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0