Facebook Pixel

Kā mūsu organismā tiek optimizēts omega-3 un omega-6

Kā mūsu organismā tiek optimizēts omega-3 un omega-6

Daudzi cilvēki zina, ka mūsu ķermenim ir vajadzīgas barības vielas, un, ja mēs tās nesaņemam, mēs cenšamies vairāk patērēt dažus pārtikas produktus, kas ir bagāti ar trūkstošajām vielām.

Omega-6 un omega-3 ir polinepiesātinātās taukskābes, taču organismā nav atbilstošu enzīmu, kas ražo šīs vielas, tāpēc jums tās ir jāsaņem no uztura. Un omega-3 un omega-6 deficīta dēļ pie mums var parādīties dažādas slimības, jo tās ir tās taukskābes, kas ir būtiskas cilvēka normālai funkcionēšanai, spēlē nozīmīgu lomu iekaisuma procesos,   asins recēšanu.

Omega 3 un 6 palīdz aizsargāt jūsu ķermeni no infekcijām un traumām un samazina iekaisumu organismā.
Sabalansēta uztura rezultātā, kur šīs taukskābes ir vienādās proporcijās, var novērst organismā sākušos iekaisuma procesus.>

Ja kādas polinepiesātinātās taukskābes, omega-3 vai omega-6, ir vairāk attiecībās nekā citas, tad cilvēka veselībā radīsies dažādi traucējumi un izmaiņas.  

Omega -3 taukskābes iedala 3 veidos:

  • alfa-linolēnskābe (ALA)

  • eikozapentaēnskābe (EPA)

  • dokozaheksaēnskābe (DHA).

Eikozapentaēnskābe un dokozaheksaēnskābe ir atrodama dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, treknās zivīs (lasis, skumbrija un siļķe). Eikoskābes ir skābes, kurām ir efektīvs pretiekaisuma process. EPA arī samazina sirds slimību un vēža risku. Un DHA palīdz veiksmīgai smadzeņu darbībai. Ēdiet 2-3 porcijas treknu zivju nedēļā, lai papildinātu omega-3. Ceturtdaļai no visiem uzturā patērētajiem taukiem jābūt omega-3 taukskābēm. Tāpat tiek uzskatīts, ka, mērenībā ēdot jūras veltes, organisms piesātinās ar omega-3 skābēm.

Kas attiecas uz omega-6, tie ir atrodami augu eļļās un sēklas: kukurūzas eļļa, saflora eļļa, sezama eļļa, zemesriekstu eļļa, sojas eļļa, čia sēklas, linsēklas, linsēklu eļļa. Omega-6 taukskābju pārpalikuma dēļ organismā var rasties iekaisums.
Jāatzīmē, ka cilvēki no uztura saņem vairāk omega-6 nekā omega-3 taukskābes.

Piesardzības pasākumi saistībā ar polinepiesātinātajām taukskābēm.

  1. Jābūt pārtikas produkti , īpaši taukskābes, lai nesaņemtu pārmērīgu omega-6 daudzumu.

  2. Ēdiet pārtiku, kas satur omega-3 taukskābes vismaz reizi 3 dienās

  3. Omega-3 deficīts ja nepieciešams, var pildīt ar zivju eļļas preparātiem.

Sirds un asinsvadu slimību, aterosklerozes un vēža profilaksei ieteicamā omega-3 skābes deva ir 2 g uz dienā.

Tāpēc izveidojiet diētu tā, lai jūsu ķermenim nebūtu tiem vai citiem produktiem. Ēdiet tikpat daudz polinepiesātināto tauku, jo tikai vienādās proporcijās jūsu ķermenis necietīs no dažādām slimībām, kas nelabvēlīgi ietekmē veselību.

 Rakstu sarakstījis Biotus personāla autors. 

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.