Facebook Pixel

15 ar kalciju bagāti pārtikas produkti, no kuriem daudzi nav piena produkti

15 ar kalciju bagāti pārtikas produkti, no kuriem daudzi nav piena produkti

15 slavenākie un pieejamākie ar kalciju bagāti pārtikas produkti:

1. Sēklas.

Čia, magoņu, sezama un selerijas sēklās ir daudz kalcija, kas dod enerģiju un lieliski palīdz kauliem, zobiem un citiem orgāniem. Piemēram, 1 ēd.k. karote magoņu sēklu satur 126 mg kalcija. Tie ir arī bagāti ar olbaltumvielām un veselīgiem taukiem. Čia sēklas ir bagātas ar omega-3 taukskābēm. 1 st. karote sezama sēklu satur 9% kalcija un citas minerālvielas, tostarp varu, dzelzi un mangānu.

2. Siers

Lielākā daļa sieru ir lieliski kalcija avoti. Parmezāna siers 331 mg - satur 28 g kalcija. Un mīkstie sieri, piemēram, brī, mēdz saglabāt tikai 52 mg šī minerāla. Daudzi siera veidi, piemēram, biezpiens, satur daudz olbaltumvielu. Un izturētajos cietajos sieros ir maz laktozes, kas atvieglo to lietošanu cilvēkiem ar laktozes nepanesību. Nesen veikts pētījums apstiprināja, ka, apēdot siera porciju dienā, samazinās sirds un asinsvadu slimību risks. Tomēr paturiet prātā, ka pilnvērtīgs siers satur daudz tauku un kaloriju, kā arī nātrija, kura liels daudzums var izraisīt alerģiskas reakcijas. Neskatoties uz to, jāņem vērā, ka kalciju organisms labāk uzņem no piena produktiem nekā no augu valsts pārtikas.

3. Jogurts

Šis garšīgais produkts ir lielisks kalcija avots. Daudzi jogurta veidi ir bagāti ar dzīvām baktērijām (probiotikām), kas ir svarīgas kuņģa-zarnu trakta darbībai. Piemēram, 245 g parastā jogurta satur 30% kalcija, kā arī fosforu, kāliju un vitamīnus B2 un B12. Turklāt zema tauku satura jogurts ir vēl bagātāks ar kalciju. Bet grieķu jogurts - atšķiras ar olbaltumvielu saturu, bet tajā ir mazāk kalcija nekā jebkurā citā jogurtā. Zinātnieki ir apstiprinājuši, ka jogurts uzlabo vielmaiņas procesus un ir būtisks daudzām diētām. Cilvēkiem, kuri dzēra vismaz glāzi jogurta dienā, bija zemāks 2. tipa diabēta un sirds slimību indekss.

4. Sardīnes un konservēts lasis

Sardīnes un konservēts lasis ir ar kalciju bagāti pārtikas produkti, pateicoties zivju kauliem. Piemēram, sardīņu kārba, kas sver 92 g, satur 35% kalcija, bet 385 g konservēta laša ar makroelementa kauliem ir nedaudz mazāk. Turklāt šī augstas kaloritātes taukainā zivs satur augstas kvalitātes olbaltumvielas un omega-3 taukskābes, kas ir noderīgas sirdij, smadzenēm un ādai. Ir arī vērts atzīmēt, ka sardīnēs un lašos ir augstāks selēna līmenis – minerāls, kas attīra organismu no toksīniem un smagajiem metāliem.

5. Pupiņas un lēcas

Pākšaugi ir noderīgs un vērtīgs augu produkts, satur daudz šķiedrvielu, olbaltumvielu un mikroelementu. Tie arī lepojas ar lielu dzelzs, cinka, folātu, magnija un kālija daudzumu. Piemēram. 172 g vārītu pupiņu satur 24% kalcija. Taču daudzās pupiņu un lēcu šķirnēs tā ir mazāk. Turklāt pētījumi liecina, ka pupiņas var palīdzēt samazināt "slikto" līmeni ZBL holesterīna līmeni un samazināt 2. tipa diabēta risku.

6. Mandeles

No visiem  riekstu veidiem mandeles ir vienas no veselīgākajām un ar kalciju bagātākajām, jo 22 gabaliņos ir 8% šī minerāla. Mandeles arī nodrošina ķermeni ar šķiedrvielām, veselīgiem taukiem un olbaltumvielām. Turklāt tie ir lielisks magnija, mangāna un E vitamīna avots. Periodiska tā lietošana uzturā palīdz pazemināt asinsspiedienu, normalizēt svaru un citus faktorus, kas veicina vielmaiņas slimības.

7. Sūkalu proteīns

Sūkalu proteīns  – tas ir lodveida proteīnu koncentrāts. To iegūst no sūkalām, kas ir neaizstājams olbaltumvielu un aminoskābju avots. Produkts ātri piepilda organismu ar nepieciešamo augstvērtīgo proteīnu, jo tas ir viegli sagremojams un tam ir labas vielmaiņas īpašības. Pateicoties unikālajai aminoskābju spējai, tas spēj ražot enerģiju, normalizēt svaru un kontrolēt glikozes līmeni asinīs.  Ja vēlaties izmēģināt sūkalu proteīnu, varat viegli atrast daudzas iespējas, kas ir piedāvātas mūsu Biotus tiešsaistes veikalā. Interesanti, ka viena kausiņa sūkalu proteīna satur 20% kalcija.

8. Spināti, brokoļi un citi lapu zaļumi

Lapu dārzeņi ir neticami veselīgi, un dažos no tiem var būt pat daudz kalcija. Lielākā daļa šī minerāla ir spinātos, ziedkāpostos un brokoļos. Piemēram, 190 g ziedkāpostu satur 266 mg kalcija, kas ir viena ceturtā daļa no nepieciešamā daudzuma dienā. Tomēr spināti jālieto mērenībā, jo tajos ir liels veselībai kaitīgo oksalātu saturs.

9. Rabarberi

Rabarberu skābenā garša var pastāstīt par tajos esošajām organiskajām skābēm - ābolskābi, citronskābi, skābeņskābi un dzintarskābi, kā arī citām derīgām vielām.  Šīstošās un nešķīstošās diētiskās šķiedras. Rabarberos ir daudz šķīstošo un nešķīstošo diētisko šķiedrvielu, kā arī daudz K vitamīna, kas veicina labāku gremošanu. Rabarberu kalcijs var nebūt pilnībā uzsūcas, taču tas ir pietiekami liels, lai iegūtu pietiekami daudz šī minerāla.

10. Pārtika, kas bagātināta ar makro un mikroelementiem Ir vēl viens veids, kā iegūt kalciju no pārtikas produktiem. Daudzu veidu graudaugi, kas vārīti ar pienu, veicina 100% kalcija uzsūkšanos. Bet paturiet prātā, organisms nespēs uzņemt visu kalciju uzreiz, vislabāk to sadalīt porcijās un ēst visas dienas garumā. Turklāt ar kalciju tiek bagātināti arī kviešu un kukurūzas milti. Tāpēc dažās maizēs, tortiljās un krekeros ir daudz šī minerāla. Par jebkura produkta priekšrocībām var uzzināt, izlasot etiķeti, lai sīkāk noskaidrotu, cik daudz makro un mikroelementu tas satur.

11. Amarants

Amarants - ir augsta uzturvērtība un ārstnieciskas īpašības. Tas ir uzticams omega-3 polinepiesātināto taukskābju, folijskābes, A, D, E vitamīnu un minerālvielu, tostarp mangāna, magnija, fosfora un dzelzs, avots. Amaranta sēklas un lapas ir ļoti barojošas un satur vairāk nekā 28% kalcija.

12. Edamame un Tofu

Cepšanai izmanto jaunas edamame sojas pupiņas. Kamēr pākstis vēl ir zaļas un maigas, tās Japānas, Korejas un Ķīnas iedzīvotāji pievieno dažādiem ēdieniem. Pupiņas satur omega-3, šķiedrvielas, B vitamīnus un folijskābi. Bet visvairāk edamame tiek novērtēts kā kalcijs, kas 155 g ir 10% no minerālvielas, kas ir normāli.

Tofu siers - viegli pagatavojams mājās un satur arī pietiekami daudz kalcija, ½ stikla, jūs varat iegūt līdz pat 86% kalcija.

13. Stiprinātie dzērieni

Pat ja nedzer pienu, kalciju tik un tā var iegūt no dzērieniem, kas nav piena produkti. 240 ml sojas piena satur 30% kalcija un tikpat daudz olbaltumvielu kā govs pienā. Citus piena veidus, kuru pamatā ir rieksti un sēklas, var stiprināt vēl augstākā līmenī. Tomēr kalciju var iegūt pat no apelsīnu sulas. 240 ml sulas nodrošina līdz 50% kalcija.

14. Fig

Žāvētas vīģes ir bagātas ar antioksidantiem, šķiedrvielām, olbaltumvielām, minerālsāļiem un citiem labvēlīgiem vitamīniem un minerālvielām. Tas satur vairāk kalcija nekā citos žāvētos augļos. Faktiski 28 g žāvētu vīģu var nodrošināt 5% kalcija. Turklāt vīģes ir bagātas ar pienācīgu daudzumu kālija un K vitamīna.

15. Piens

Protams, piens un piena produkti ir vislabākie un pieejamākie pārtikas produkti, kas satur pietiekami daudz kalcija. Izdzerot 240 ml govs piena, jūs varat iegūt 27 un 35% kalcija atkarībā no tā, vai tas ir vesels vai vājpiens. Un kalcijs no piena produktiem labi uzsūcas. Turklāt piens ir labs olbaltumvielu, A un D vitamīna avots. Kazas piens ir vēl viens lielisks kalcija avots, kas nodrošina 32% kalcija uz 240 ml piena.

Izvade

Jūs varat viegli apmierināt savas kalcija vajadzības, dažādojot savu uzturu. Biotus interneta veikals varēs palīdzēt izvēlēties nepieciešamos veselības produktus. Turklāt, uzņemot pietiekamu daudzumu kalcija, jūs varat viegli uzlabot asins recēšanu, palielināt locītavu elastību un muskuļu elastību, kā arī izvairīties no osteoporozes un matu izkrišanas. Tā kā šis noderīgais minerāls ātri izdalās no organisma, tas ir pastāvīgi jāpapildina. 

 

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.