Facebook Pixel

Goji ogu neparastās īpašības

Goji ogu neparastās īpašības

Goji ogas aug mūžzaļos krūmos Ķīnas, Tibetas un Mongolijas mērenajā klimatā. Visbiežāk veikalos tos sastopam žāvētu augļu veidā. Izmanto Ķīnā medicīniskiem nolūkiem. Īpaša iezīme ir tāda, ka svaigas Goji ogas nedrīkst aiztikt ar kailām rokām, jo tad notiek oksidēšanās process un oga kļūst melna. Tos novāc, šķeldot uz īpašiem paklājiem. Turklāt ir ieteicama goji ogu sula, jo tajā ir daudz antioksidantu.
Ogas ir ļoti bagātas ar vitamīni, minerālvielas un uzturvielas, satur daudz olbaltumvielu un 19 aminoskābes, no kurām 8 cilvēka ķermenis neražo. Turklāt tie ir bagātīgs dzelzs (3 reizes vairāk nekā spinātos), cinka, vara, fosfora un germānija avots, kam ir pierādīta pretaudzēju iedarbība. Interesanti ir arī tas, ka šajās ogās ir 50 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīnā, taču tikai svaigā versijā. Turklāt godži ogas satur beta karotīnu, taukskābes un, kā viens no pārtikas produktiem, stimulē organismu ražot augšanas hormonu.
Goji ogu veselības īpašības
Goji ir gadsimtiem ilgi izmantots ķīniešu medicīnā, un pašlaik nav daudz pētījumu, kas pierādītu tā lietošanas efektivitāti un drošību uztura bagātinātāju veidā. Taču ir pierādīts, ka pašu ogu ēšana labvēlīgi ietekmē cilvēka redzi. Tas ir lielisks zeaksantīna avots – antioksidants, kas var aizsargāt acis no asas gaismas kaitīgās ietekmes, piemēram, UV starojuma. Šim antioksidantam palīdz luteīns, kas nodrošina uzlabotu redzes komfortu un samazina kataraktas risku, kā arī – kas saistīti ar vecumu – makulas deģenerācija. Goji ogas ir labs zeaksantīna avots, taču to var atrast arī dārzeņos, piemēram, brokoļos vai kāpostos. Šīs ogas ietekmē arī mūsu vispārējo veselību. Goji augļu sula pēdējos gados ir kļuvusi par ļoti populāru veselības dzērienu. Ķīnā joprojām atkārtojas leģenda par cilvēku, kurš katru dienu ēda godži ogas un nodzīvoja līdz 252 gadiem. Mēs, iespējams, nedzīvosim tik ilgi, bet viņi var mums palīdzēt dažos medicīniskos aspektos. To vidū ir aknu aizsardzība, uzlabota seksuālā funkcija un palielināta auglība. Ir arī uzlabojies matu un ādas stāvoklis, paaugstināta imunitāte, uzlabojusies asinsrite cirkulāciju, kā arī efektīvu atbalstu svara zaudēšanai. Pētījumos par godži ogām ir pierādīts, ka tās var efektīvi palēnināt vēža šūnu augšanu un pazemināt holesterīna līmeni.
Ko vēl vērts zināt par godži ogām?
Goji ogu garša? var raksturot kā saldu, ar nedaudz pikantu. Tas izskatās un garšo pēc rozīnēm. Tradicionāli ķīniešu kultūrā tie tiek izmantoti neapstrādātā veidā, pievienoti tējām un zupām vai pagatavoti šķidros ekstraktos. Ir arī vērts paturēt prātā, ka līdz šim ir maz zināms par goji ogu ēšanas blakusparādībām. Tomēr ir zināms, ka lietošana lielos daudzumos var pazemināt cukura līmeni asinīs, palielināt asiņošanas risku. Var reaģēt arī ar zālēm, ko lieto diabēta ārstēšanai, un zālēm, ko lieto trombozes un sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Protams, kā ar jebkuru komponentu, arī ar godži ogām ir jāatrod vidusceļš. Nedrīkst tos pārēst, taču tie jāiekļauj savā uzturā kā piedeva jogurtam, tējai, augļiem, zupai vai kompotam.

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.