Pēdējā laikā ir pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kuri dzer kafiju. Vai tu nedomā? Uz ielām sāka parādīties arvien vairāk jaunu kafejnīcu, gadās pat tā, ka nevari izvēlēties, uz kuru doties. Ko tad vadīt? Galu galā, kaut kur kafijas dzērieni neattaisno sevi, kaut kur latte cena ir nedaudz pārspīlēta, kāds dzer kafiju tikai ar pienu bez laktozes. Tas ir, izvēle ir atkarīga no daudziem faktoriem. Ja esat tik izvēlīgs, sāciet domāt par kafijas pagatavošanu mājās. Bet šeit atkal jūs saskaraties ar izvēli, kuru kafiju pirkt – šķīstošo, pupiņu, grauzdētu vai bezkofeīna.
Turklāt kļūst interesanti, vai kafija dod labumu organismam vai vai tas ir kaitīgs?
Vispirms jums ir jāizpēta viss produkta sastāvs, kā arī jūsu stāvoklis veselību. Šie ir divi galvenie faktori, kas noteiks, vai jūs varat dzert kafiju, ja jā, tad cik daudz, kāda veida, kā arī pārdozēšanas sekas.
Parasti patērējamās kafijas daudzums ir 2–3 tases dienā. Ja izdzerat vairāk nekā 5 tases kafijas, var rasties tādas blakusparādības kā reibonis, bezmiegs, ātra sirdsdarbība un drebuļi.
Bioloģiskās dabas patēriņš kafija vai bezkofeīna kafija ar mēru, gluži otrādi, labvēlīgi iedarbojas uz organismu, proti, samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, onkoloģiju, diabētu, Alcheimera slimību, infarktu, Parkinsona u.c. Kafijā atrodamie antioksidanti pasargā cilvēku no priekšlaicīgas novecošanas.
Kafija samazina neregulāru sirdsdarbību par 18%.
Ir vērts pateikt , ka kafija novērš stresu, cīnās ar depresiju un uzlabo atmiņu.
Bet vai visi vai jūs varat dzert?
Sagadījās, ka kafija sastāva un ietekmes uz organismu dēļ ir atļauta tikai pieaugušajiem.
1995. gadā uzņēmums Teeccino ir izlaidusi produktu līniju — zāļu kafija. Šī produkta sastāvs satur augus lielos daudzumos un gandrīz izslēgtu kofeīnu un kofeīnskābi. Dibinātājs vēlējās panākt tādu rezultātu, lai sastāva izmaiņu dēļ zāļu kafija pēc garšas neatšķirtos no parastās kafijas.
Tāpat dzēriena atšķirība ir tāda, ka zāļu kafija ir noderīgāka un to var dzert pat bērni. Tas ir izgatavots, pamatojoties uz ārstniecības augiem, ceratoniju, miežu cigoriņiem un dabīgām garšvielām: riekstiem, mandelēm, vīģēm un garšvielām. Šī iemesla dēļ tā ir pilnīgi nekaitīga un ir ieteicama kā līdzeklis cīņā pret atkarību no kofeīna.
Zāļu kafija:
bez kofeīna
dod enerģiju tāpat kā parasta kafija
uzlabo gremošanu
atbalsta zarnu mikrofloru
Daudzi cilvēki ir dzirdējuši arī par tādu produktu kā zaļā kafija. Tiek ziņots, ka viņš cīnās ar lieko svaru. Vai tā ir taisnība?
Sakarā ar to, ka zaļā kafija satur 50% hlorogēnskābes, tā paātrina vielmaiņu, uzlabo darbojas aizkuņģa dziedzeris, pozitīvi ietekmē asinsriti un asinsvadus. Zaļās kafijas pupiņas sniedz ķermenim enerģiju un uztur normālu glikozes līmeni.
Zaļā kafija tiek patērēta kā uztura bagātinātājs, bet kombinācijā ar fiziskām slodzēm un sabalansētu uzturu.
Lai dzēriens būtu ne tikai noderīgs, bet arī patīkams, ražotāji nāca klajā ar ideju tam pievienot dažādas dabīgas garšas. Piemēram, zāļu kafija ar „Lazdu riekstu“ garšu. Sastāvā ir lazdu rieksti, grauzdētas mandeles, dateles un vīģes, iesakām vairākas zāļu kafijas pagatavošanas iespējas.
Pirmkārt - kafijas automātā;
Otrā - franču prese;
Trešais — espresso kafijas automāts;
Ceturtais — turku valodā;
Piektais — ar sietiņa izmantošanu.
Starp citu , zāļu kafiju nav grūti pagatavot mājas gatavošanā. Pieneņu un cigoriņu saknes ir populārākie augi zāļu kafijas pagatavošanai.
Piemēram, lai pagatavotu kafiju no pienenes, jāņem pats augs, jānoskalo, jācep cepeškrāsnī 170 grādos un kārtīgi jāsasmalcina. Pēc -pievienojiet 1 tējkaroti kafijas aizstājēja maisījuma vienai tasei verdoša ūdens.
Kafijas pagatavošanai no cigoriņiem jums būs jāiegūst šī auga sakne. Liek uz pusotru stundu cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem. Pēc tam smalki sasmalciniet un pievienojiet vienu tējkaroti uz 250 mililitriem koda.
Ikdienas kafijai vajadzētu pievienot garšvielas, piemēram,
kardamons, pupiņas, kanēlis, krustnagliņas, lazdu rieksti, lavanda, citrona miziņa, piparmētra (jebkura), rozmarīns, zvaigžņu anīss, estragons un vaniļa.
Kā redzat, parastās kafijas vietā var izmantot izcilu alternatīvu -zāļu kafiju, kas savās īpašībās neatšķirsies no oriģinālās un vēl vairāk, sniegs jaunas sajūtas un ieguvumus. Taču esiet uzmanīgi, jo pārdozēšana var radīt nepatīkamas sekas.
Šo rakstu ir uzrakstījis Biotus personāla autors.
Atbildības noraidīšana
Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.