Patika raksts? Dalies ar draugu:
Optimāls un sabalansēts tauku daudzums ikdienas uzturā ir būtiska cilvēka ķermeņa normālas darbības sastāvdaļa. Omega-3 taukskābes ir svarīga šūnu membrānu sastāvdaļa. Viņu līdzdalība sirds un asinsvadu slimību un iekaisuma procesu profilaksē ir neaizstājama. Tāpat pieaug interese par omega-3 taukskābju lomu diabēta un dažu vēža veidu profilaksē.
Cilvēka ķermenis ir spēj saražot visas tai nepieciešamās taukskābes, izņemot divas: linolskābi (LA) – omega-6 taukskābes un alfa-linolēnskābes (ALA) – omega-3 taukskābes. Tie ir jāuzņem no uztura, un tos sauc par neaizstājamajām taukskābēm. Abas šīs taukskābes ir būtiskas augšanai un atjaunošanai, taču tās var izmantot arī citu taukskābju ražošanai. Piemēram, omega-3 taukskābes eikozapentaēnskābe (EPA) un dokozaheksaēnskābe (DHA) var tikt sintezētas no ALA. Tomēr, tā kā pārveidošana ir ierobežota, ir ieteicams iekļaut uzturā arī to avotus.
1971. gadā dāņu pētnieku grupa atklāja, ka Grenlandes inuītu populācijai ir zemāks holesterīna līmenis un sirds slimības nekā dāņiem un inuītiem, kas dzīvo Dānijā. Dānijas pētnieki, pētot inuītu vielmaiņu, norādīja, ka tas ir regulāra omega-3 taukskābju patēriņa rezultāts. Šo atklājumu rezultātā tika izstrādāti ieteikumi zivju eļļu iekļaut visu mūsu planētas iedzīvotāju ikdienas uzturā.
Kad inuīti izplatījās visā Arktikā, viņi izstrādāja vienu no ekstrēmākās diētas uz zemes. Acīmredzamo laika apstākļu dēļ viņi nevarēja audzēt augļus, dārzeņus vai graudus. Tur pat grūti atrast savvaļas augus. Lielākoties inuīti ēda to, ko varēja medīt, un pārsvarā viņi medīja jūrā, ķerot vaļus, roņus un zivis. Nav brīnums, ka zinātnieki no visas pasaules ir aizrāvušies ar savu neparasto diētu. Neskatoties uz to, ka viņi ēd lielu daudzumu treknas roņu gaļas un zivju, inuīti reti piedzīvo sirdslēkmes.
Omega 3 kapsulās (un pirms tam šķidrā veidā) ir bijis populārākais uztura bagātinātājs visā pasaulē. Vidusjūras, Japānas un Grenlandes iedzīvotājiem, kuru diēta ir bagāta ar omega-3, ir mazāks sirds un asinsvadu slimību risks nekā rietumniekiem.
Omega-3 vitamīni labvēlīgi ietekmē vairākus sirds un asinsvadu slimību riska faktori, un šī saraksta augšgalā ir sirdslēkmes izraisītas pēkšņas nāves riska samazināšanās, saka Pensilvānijas štata universitātes uztura profesore Penija Krisa Atertone.
Hārvardas zinātnieki. Universitāte veica pētījumu ar nosaukumu Reducing Cardiovascular Events with the EPA-Invention Trial, kurā piedalījās vairāk nekā 8000 pusmūža un vecāka gadagājuma cilvēku, kuriem bija paaugstināts triglicerīdu līmenis un kuriem jau ir bijuši kardiovaskulāri traucējumi vai citi nozīmīgi šāda notikuma riska faktori. nākotnē. Tā mērķis bija noskaidrot, vai Omega 3 dienas deva varētu aizsargāt dalībniekus no turpmākiem kardiovaskulāriem notikumiem salīdzinājumā ar placebo. Šis pētījums, ko veica Hārvardas Medicīnas skolas kardiologs un medicīnas profesors Dr. Dīpaks Bats, atklāja, ka cilvēkiem, kuri lietoja šīs zāles, nāves risks no sirds un asinsvadu slimībām vai sirds un asinsvadu slimībām ir ievērojami samazinājies, salīdzinot ar tiem, kuri lietoja placebo. .
Omega-3 taukskābju alfabētiskā zupā ir viegli apmaldīties. Tādi saīsinājumi kā EPA, DHA, DPA, ALA un SDA ir tikai daži no tiem. ģimenei, un pat ar šo saīsinājumu sarakstā pietiek, lai radītu neskaidrības gan patērētājiem, gan veselības aprūpes speciālistiem. Bet uz ko attiecas visi šie akronīmi? Sadalīsim dažus pamata faktus par šiem svarīgajiem un veselīgajiem taukiem.
ALA Omega-3 alfa-linolēnskābeir absolūti neaizstājama, jo mūsu ķermenis to nespēj ražot, tāpēc tas ir ārkārtīgi svarīgi to iegūt no pārtikas vai uztura bagātinātājiem. Lai ALA būtu efektīva, ķermenim tā jāpārvērš par spēcīgāko EPA un DHA. Var teikt, ka tas ir visnobriedušākais Omega-3 saimes loceklis, un kā visīsākās ķēdes skābei ALA ir ievērojami mazāk reaktīvo vietu nekā EPA un DHA molekulām.
Parasti zivju eļļas piedevas parasti satur divu veidu taukskābes: eikozapentaēnskābi (EPA) un dokozaheksaēnskābi (DHA). Uztura speciālisti iesaka Omega 3+ zivju eļļas kapsulas, kas satur vismaz trīs līdz četras reizes vairāk EPA, salīdzinot ar DHA.
Omega 6 un 9 tuvi radinieki
Lai nodrošinātu, ka jūsu ķermenis saņem pietiekami daudz Omega-3, iesakām ievērot šos trīs padomus.
Ēdiet pietiekami daudz Omega 3 alfa-linolēnskābes, lai iegūtu pietiekami daudz DHA Omega 3. Saskaņā ar oficiālajiem datiem pietiek ar 0,1 līdz 0,5% no jūsu kopējās ikdienas ALA Omega 3 devas, lai saņemt nepieciešamo daudzumu kalorijas, ko patērē ar pārtiku. Ar lielu fizisko slodzi daudzumu var palielināt līdz 3-5% no kopējām kalorijām. ALA Omega 3 var iegūt no visiem dabiskajiem Omega-3 avotiem.
Attiecība starp patērēto Omega-3 un Omega-6 nedrīkst pārsniegt 1 : 3, lai gan vislabākais variants ir 1: 1. Viņi izmanto to pašu enzīmu, ar kuru tie sadalās savos atvasinājumos, īpaši Omega-3 EPA un tālāk DHA. Pētījums no American Journal of Clinical Nutrition liecina, ka Omega-6 palielināšana no 15 līdz 30 g dienā ievērojami samazina Omega-3 pārvēršanos par DHA par aptuveni 40%.
Patērē ne vairāk kā 10% tauku no kopējām kalorijām. Pretējā gadījumā ķermenim būs grūti uzņemt vairāk tauku, un viss ķermenis, īpaši artērijas, aizsērēsies. Doktora Deivida Blankenhorna pētījumā cilvēkiem vienu gadu tika doti trīs veidu tauki – piesātinātie, nepiesātinātie un būtiskie tauki. Rezultātā visi trīs tauku veidi, ko uzņem pārmērīgi, bojā artērijas.
Omega-3 taukskābju daudzums dažās zivīs un jūras veltēs
Novērojumi un ilgi -Veselības centra Vita Rama speciālistu ilggadējā prakse liecina, ka dabiskie avoti organismam nepieciešamā Omega-3 un tā atvasinājumu daudzuma iegūšanai ir arī tādi augu valsts produkti:
  ;
Tomēr galvenais Omega 3 taukskābju avots joprojām ir jūras veltes. Bet vai to patēriņš ir obligāts un drošs, saņemot EPA un DHA? Tauki zivīs, kas pakļauti termiskai apstrādei, bieži vien pārvēršas par dažādām kancerogēnām vielām, kas rada būtisku risku organismam. Turklāt pastāv liela iespēja, ka zivis var saturēt dzīvsudrabu, jo jūras un okeāni ir ļoti piesārņoti. Un šeit vienkārši ir jēga domāt par taukskābju deficīta kompensēšanu tādā veidā kā Omega 3 kapsulas.
Uztura bagātinātāji ir efektīvi un tos var lietot zivju ēšanas vietā. Zivīs sastopamo vides piesārņotāju dēļ eksperti iesaka sievietēm reproduktīvā vecumā uzturā uzņemt ne vairāk kā 340 gramus zivju nedēļā.
Grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, ieteicams ieteiktajai devai pievienojiet papildu 200 mg DHA.
Interesants BBC pētījums par to, kā labāk lietot taukainas zivis vai omega-3 uztura bagātinātājus? Un cik ļoti tas var ietekmēt jūsu veselību?
Eksperimentā piedalījās 60 brīvprātīgie no Liverpūles, lai piedalītos 8 nedēļu izmēģinājumā. Pašā sākumā tika veiktas dažādas pētāmo personu veselības stāvokļa analīzes, tostarp Omega-3 indeksa mērīšana, asins analīze, kas uzrādīja Omega-3 tauku daudzumu sarkanajās asins šūnās. Tika izmantots arī ultraskaņas skeneris, kas mēra to artēriju biezumu un stīvumu, kā arī to asins plūsmas efektivitāti. Tika veikts viņu stāvokļa kognitīvs novērtējums, lai noskaidrotu, vai viņu garastāvoklis vai uzmanības spēja mainīsies, jo ir pārliecinoši pierādījumi, kas liecina, ka Omega-3 var gūt labumu šajā jomā. Tika ņemti arī asins un urīna paraugi, lai cita starpā pārbaudītu iekaisuma pazīmes.
Galu galā Pārbaudēs brīvprātīgie tika nejauši sadalīti 3 grupās un katrai grupai lūdza ievērot noteiktu diētu:
Eksperimenta tīrības labad brīvprātīgie nezināja, kurā grupā viņi ietilpst. cik daudz taukskābju viņi saņēma, un tāpēc katrai grupai tika lūgts lietot kaut ko citu :
Tā kā izmēģinājums ilga tikai noteiktu nedēļu skaitu, brīvprātīgajiem tika piedāvāts liels, bet drošs zivju vai uztura bagātinātāju daudzums; viņi ēdienreizē ēda apmēram 240 g zivju, un uztura bagātinātāji saturēja 1500 mg omega-3 (būtisku tauku kombinācija - EPA + DHA). Zinātnieki to regulāri dara, ja pētījums ir ļoti īss, lai noskaidrotu, vai iejaukšanās/ārstēšana dod kādu efektu. Ja nē, tas liecina, ka ārstēšana nedarbojas; ja tā, var secināt, ka mazākai devai ilgākā laika periodā būtu līdzīgs efekts. Eksperimenta beigās visi testi tika veikti vēlreiz, lai redzētu, vai kaut kas ir mainījies.
Pētījums parādīja, ka gan taukaino zivju uzņemšana, gan omega-3 piedevas labi nodrošina jūsu ķermeni ar omega-3 taukiem. 8 nedēļu laikā omega-3 līmenis visu 1. un 2. grupas brīvprātīgo asins šūnās palielinājās uz labo pusi. Dažiem no viņiem tas tika pārvietots no augsta riska kategorijas uz zema riska kategoriju. Ja viņi ievērotu šo diētu ilgāku laiku, viņi varētu pāriet uz zema riska kategoriju nopietnām slimībām, piemēram, sirds slimībām, insultu un diabētu.Lai gan subjektiem tika dotas lielākas devas nekā ieteikts, realitāte ir tāda, ka ja lietojat mazākas devas ilgāku laiku vai iekļaujat omega-3 savā uzturā visas dzīves garumā, iespējams, redzēsit līdzīgus uzlabojumus.
Dr. Christina Legido-Quigley no Londonas King's College iesaka ņemt vērā šos faktorus, pieņemot lēmumu, kuru Omega 3 iegādāties:
Taukskābju daudzums kapsulā mg | Kopējais DHA un EPA vienā kapsulā mg | Kapsulu skaits iepakota | ||
1200 | 1000 | 130 strong> | ||
1000 | 300 | 150 | ||
ZIJU EĻĻA, OMEGA 3 (OMEGA-3 EPA, DHA), SOLGAR, TRĪSŠĀS JAUDAS | 950 | 882 p> | 100 | |
1000 | 750 | 180 |
Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.