Facebook Pixel

Grūtniecības laikā palielinās nepieciešamība pēc uzturvielām

Grūtniecības laikā palielinās nepieciešamība pēc uzturvielām

Palielināts veselīgas pārtikas patēriņš

Grūtnieces organismam nepieciešamas uzturvielas. Vecais teiciens "ēd par diviem" taisnība, jo sievietes ķermenim  nepieciešams vairāk mikroelementu un makroelementu.

Mikroelementi ir tādi komponenti kā vitamīni un minerālvielas, kas nepieciešami tikai nelielos daudzumos. Makroelementi ir barības vielas, piemēram, ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki, kas nodrošina ķermeni ar kalorijām un enerģiju. Grūtniecei būtu pareizi izvēlēties diētu tā, lai ēdiens būtu daudzveidīgs un veselīgs. Piedāvājam ikdienas uzturvielu prasību tabulu:

UzturvielasMaternitātes ikdienas prasības
Kalorijaspapildus 300, otrais un trešais trimestris
Kalcijs1200 ml
Folāts600–800 µg
Dzelzs27 ml

 Lielākā daļa grūtnieču var izvēlēties savu diētu, kurā ietilpst  dažādi dabīgi ēdieni. Grūtnieces ikdienas ēdienkartes galvenais princips ir kvalitatīvs un daudzveidīgs ēdiens. Šeit ir dažas pārtikas produktu grupas, ko vēlams lietot katru dienu:

Graudaugi ir labs enerģijas avots. 

Augļi un dārzeņi — satur antioksidantus, šķiedrvielas, ūdenī šķīstošos un taukos šķīstošos vitamīnus.

Gaļa, rieksti un pākšaugi – nodrošināt organismu ar olbaltumvielām, folātu un dzelzi.

Piena produkti ir lielisks kalcija un D vitamīna avots.

 Kuriem produktiem dot priekšroku.

Mūsu ķermenis nevar pareizi funkcionēt, ja tam trūkst barības vielu. Grūtnieču galvenais mērķis ir daudzveidīgs uzturs. Ja iespējams, izvēlieties dabisku un zema tauku satura pārtiku, nevis apstrādātu, neveselīgu pārtiku (piemēram, čipsus un soda bez uzturvērtības). Svaigi augļi, dārzeņi un liesa olbaltumvielām bagāta pārtika (vista, zivis, pupiņas vai lēcas) būs ļoti noderīgas.

Tas nenozīmē, ka grūtniecības laikā jāizvairās no visiem iecienītākajiem ēdieniem. Tomēr ir nepieciešams sabalansēt uzturu, lai nepalaistu garām nevienu svarīgu vitamīnu vai minerālvielu.

Proteīns ir būtisks augļa audu, tostarp smadzeņu, augšanai. Grūtniecības laikā tai ir liela nozīme, uzlabojot augļa asins piegādi, iegūstot vairāk skābekļa. Grūtniecēm ir nepieciešamas trīs proteīna porcijas dienā, 

labi avoti ir: liesa liellopu gaļa, cūkgaļa, pupiņas, vistas gaļa, lasis, rieksti, zemesriekstu sviests un biezpiens.

Kalcijs veicina skeleta sistēmas attīstību, palīdz stiprināt augļa kaulus un regulē organisma šķidruma uzņemšanu. Grūtniecēm nepieciešamas vismaz trīs kalcija porcijas dienā. Labs kalcija avots ir: piens, jogurts, siers, kāposti, tofu, olas, pudiņš.

Folātam jeb folijskābei ir svarīga loma, lai samazinātu augļa nervu caurules defekta attīstības risku, īpaši grūtniecības pirmajā trimestrī. Šie ir galvenie iedzimtie defekti, kas ietekmē smadzeņu daivu attīstību un nedzimuša bērna muguras smadzeņu veidošanos, kā arī var izraisīt tādus defektus kā augļa spina bifida un augļa anencefāliju.

Ieteicamā folijskābes deva ir 600 līdz 800 mikrogrami. To var  iegūt no pārtikas produktiem: aknām, kaltētām pupiņām un lēcām, olām, riekstiem un zemesriekstu sviestu, tumši zaļiem lapu dārzeņiem.

Dzelzs, apvienojumā ar nātriju, kāliju, palielina asins tilpumu, kas savukārt piegādā skābekli auglim, kas attīstās. Dzelzs jāsaņem līdz 27 ml dienā. Labi avoti ir: tumši zaļi lapu dārzeņi, citrusaugļi, bagātināta maize un graudaugi, liesa liellopu un mājputnu gaļa, olas, žāvēti augļi.

Papildus pareizam uzturam ir svarīgi izdzert vismaz astoņas glāzes ūdens dienā. Tā kā ar pārtiku vien ir grūti iegūt pietiekamu daudzumu noteiktu uzturvielu, tostarp folātu un dzelzs, var lietot vitamīnu tabletes. Noteikti konsultējieties ar savu ārstu par to, kādi vitamīni jālieto, lai mazulis piedzimtu vesels.

Grūtniecības laikā daudzas sievietes izjūt nepatiku pret noteiktiem pārtikas produktiem vai arī viņiem var rasties vēlme pēc kāda no pārtikas produktiem. Līdz šim ārsti nav nonākuši pie vienprātības, kāpēc tā notiek. Dažreiz jūs pat varat ēst kaut ko tādu, it īpaši, ja šis produkts ir daļa no veselīga uztura. Tomēr mēģiniet ierobežot nevēlamas un apstrādātas pārtikas uzņemšanu.

Izvairīšanās no pārtikas var būt problemātiska tikai tad, ja tā ietver pārtikas produktus, kas ir svarīgi bērna augšanai un attīstībai. Konsultējieties ar savu ārstu, ja Jums ir kādas nevēlamas reakcijas uz pārtikas produktiem, kas jums vajadzētu ēst grūtniecības laikā. Jūsu ārsts var ieteikt citus pārtikas produktus vai uztura bagātinātājus, lai palīdzētu kompensēt noteiktu uzturvielu trūkumu.

Pica ir slimība, kas izraisa tieksmi pēc priekšmetiem, kuriem nav uzturvērtības, piemēram, māliem, cigarešu pelniem vai cietes. Tas liecina, ka grūtniecei trūkst kāda konkrēta vitamīna vai minerālvielas. Pastāstiet savam ārstam par jebkādām anomālijām, kuras jūtat, jo tas var būt bīstami jums un mazulim.

Daudzas sievietes uztraucas par svara pieaugumu grūtniecības laikā. Viņi baidās, ka viņi pieņemsies svarā par daudz un nekad neatgriezīsies pirms grūtniecības. Neliels svara pieaugums grūtniecības laikā ir normāls, un tam nevajadzētu radīt bažas. Papildu svars nodrošina augļa uzturu un ir nepieciešams arī zīdīšanas laikā. 

Sievietes parasti pieņemas svarā parastās grūtniecības laikā  no 11 līdz 16 kg. Sievietēm ar lieko svaru vajadzētu nedaudz palielināties, bet, ja svars bija nepietiekams, tad šim skaitlim ir jāsasniedz lielāks skaitlis. Tālāk esošajā tabulā ir sniegtas dažas vispārīgas vadlīnijas.

 Ieteicamais svara pieaugums grūtniecības laikā

Sākuma svarsĶermeņa masas indekss Ieteicamais svara pieaugums
Nepietiekams svars<19,8No 12 līdz 18 kg
Normāls svarsNo 19,8 līdz 26,0No 11 līdz 16 kg
Liekais svarsNo 26.0 līdz 29.0No 7 līdz 11 kg
Aptaukošanās> 29.0No 0 līdz 7 kg

 Ja šie skaitļi nesakrīt ar jūsu, neuztraucieties, tā vietā koncentrējieties uz produktu klāstu. Veselīgs uzturs ir neticami svarīgs topošajai māmiņai, un mazkaloriju diēta var kaitēt sievietei un viņas mazulim. 

Papildus uzturam, kas vērsts uz uzturu, vingrinājumi grūtniecības laikā var palīdzēt kontrolēt svaru. Peldēšana un pastaigas ir laba izvēle. Tomēr jebkura galējība  un kontaktu sporta veidi, piemēram, kāpšana un basketbols.

Sabalansējiet savu uzturu tā, lai augošais auglis varētu saņemt pēc iespējas vairāk barības vielu. Apsveriet uzturvērtību un ierobežojiet tādu pārtikas produktu uzņemšanu, kas satur daudz tauku, cukura un nātrija.

Mēģiniet katru dienu ēst šādi: 

trīs proteīna porcijas dienā

sešas vai vairāk veselu graudu porcijas 

piecas vai vairāk porcijas augļu

trīs vai vairāk piena produktu porcijas.

pārtika ar būtiskiem taukiem

pirmsdzemdību vitamīni

Izvairieties no produktiem:

alkohols

kofeīns

neapstrādātas jūras veltes un gaļa

nepasterizēts piena uzņēmums

Izveidojiet precīzāku ēdienreižu plānu, pamatojoties uz vecumu, svaru un slimības vēsturi.

 Vai ir kādi pārtikas produkti, no kuriem jāizvairās grūtniecības laikā?

Kafiju dzert vai nedzert ir katra paša ziņā, jo viena tase dienā nekaitē nedzimušam bērnam. 

Neaizvietojamās taukskābes ir ļoti svarīgas bērna smadzeņu attīstībai, taču ņemiet vērā, ka zivis var saturēt metālisku dzīvsudrabu, kas izraisa iedzimtus defektus. Neēdiet haizivis, zobenzivis un makreles, kā arī ierobežojiet baltspuru tunzivju izmantošanu. Garneles, lasis, sams un pollaks parasti tiek uzskatīti par drošiem.

Izvairieties no alkohola un tabakas izstrādājumiem grūtniecības laikā, jo tie traucē bērna attīstībai un rada problēmas  jaundzimušajiem pēc piedzimšanas.

Natālija Batlere RD.LD medicīniskā pārbaude. 2017. gada 25. maijs - Autors Healthline redaktori < /span>

 

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.