Facebook Pixel

Bada veidi

Bada veidi

Izsalkuma sajūta ir atšķirīga. Dažreiz tas pamazām "nogatavojas", dažreiz tas notiek strauji un pēkšņi. Dažreiz jūs vēlaties ēst jebko, lai tikai papildinātu vēderu, un dažreiz – konkrēti šis 'Napoleona' gabals un nekas cits. Kādas ir bada sajūtas un kas tās izraisa?

1. Veselīgs bads

 Kritēriji:

- diskomforta trūkums: var būt jūtams vājums, bet bez sāpīga stāvokļa;

 - bauda no ēdiena garša;

 -piesātinājums:  jūs ēdāt tieši tik daudz, cik ķermenis prasīja, un jūtaties gandarīts.

em>

 Veselīgs vai fizioloģisks izsalkums rodas dabiski, kad viss, kas atradās kuņģī, ir droši sagremots, enerģijas rezerves ir iztērētas un organismam ir nepieciešams 'uzpildīt tvertni'. Tajā pašā laikā glikozes līmenis pazeminās, un gremošanas sistēma tiek aktivizēta un liek par sevi manīt "kuņģī rībošanos", "sekošanu"; un citi signāli, ka organisms ir gatavs pieņemt jaunas uzturvielas.

2. «Mikroelementu» bads

 kritēriji:

 - diskomforta sajūta fona apstākļos;

- vēlme pēc konkrētiem pārtikas produktiem, kas neietilpst parastajā uzturā;

- iespējama pārēšanās vai neapmierinātības sajūta, ja produkti nav izvēlēti optimāli.

Šāds izsalkums liecina par to, ka organismā trūkst kāda konkrēta mikroelementa. Piemēram, es pēkšņi gribēju bekonu ar ķiploku vai maizi un sviestu – tieši ķermenim ir nepieciešams kāds specifisks noteikta veida mikroelements, aminoskābe, olbaltumviela vai tauki un pēc pieredzes zina, ka šajos produktos ir tas, kas tam ir nepieciešams.

Ja cilvēks ir jutīgs pret savu ķermeni, viņš var diezgan izvēlēties un ēst tieši to, ko viņam vajag. Šāds jutīgums grūtniecēm ir pastiprināts: viņas nosaka, ko tieši vēlas, lai cik eksotiska šī vēlme no malas šķistu.

  viņam nepieciešamie produkti. Rezultātā izsalkums paliek neapmierināts un prasa jaunu maltīti, un apēstais viņam izrādās lieks atkritums. Vai arī cilvēks izvēlas pārtiku, kas satur nepieciešamos mikroelementus, bet nelielos daudzumos vai neveiksmīgā kombinācijā, kas atkal noved pie pārmērīga patēriņa.

Var attīstīties jutība pret organismu. Uztura speciālisti, piemēram, praktizē jautājumu virzīšanas metodi. Tie palīdz kalibrēt tieši to, ko vēlaties. Un pats galvenais – "pierast" klausieties savu ķermeni pirms ēšanas. Šādu jautājumu piemērs ir: Ko jūs vēlaties ēst? Teiksim – šokolādes tāfelīte ar riekstiem. Ko darīt, ja tas ir vienkārši rieksti? Un ja šokolāde, bet bez riekstiem? Ko darīt, ja tu dzer kakao? Un ja ne šis, tad ko? Cik daudz jūs patiešām vēlaties ēst? Ja mikroelementu bads parādās sistemātiski, var būt lietderīgi veikt nopietnāku diagnozi. Piemēram, matu analīze mikroelementu saturam organismā. Šī analīze ļauj izveidot detalizētu mineralogrammu un izvēlēties optimālo uztura vai minerālu kompleksu.

3. "Insulīns" bads

 Pazīmes:

-parādīšanās stundu vai divas pēc ēšanas;

- sāta sajūta uz īsu laiku;>

- dziļas baudas un gandarījuma trūkums no ēšanas.

Vakarā bieži rodas vēlme pēc ledusskapja ko izraisa insulīna izdalīšanās asinīs. Insulīns – ir aizkuņģa dziedzera hormons, kas regulē glikozes līmeni. Un tas, kā tas tiek ražots pats par sevi, ir atkarīgs no ēstajiem pārtikas produktiem vai drīzāk no to glikēmiskā indeksa. Ar zemu produkta glikēmisko indeksu insulīns tiek ražots lēni un mazākos daudzumos. Un ar augstu – glikozes līmenis asinīs paaugstinās pusstundas laikā pēc ēšanas, kas izraisa spēcīgu insulīna izdalīšanos.

Ēdieniem, kas sastāv no vienkāršiem ogļhidrātiem, ir augsts indekss. Tāpēc, ja esat pieraduši pie "vieglām vakariņām", tad pastāv iespēja, ka tās ātri sagremosies. Un tas izraisīs insulīna izdalīšanos, un jūs atkal tiksit "vilkts uzkodas". Apburtais loks noslēdzas: katra šāda "uzkoda" izraisīs taukaudu palielināšanos un enerģijas trūkumu šūnās. Tāpēc ir svarīgi spēt mainīt savus ēšanas paradumus un ēst dažādus ēdienus. Un ja "insulīns" izsalkums parādās bieži, tad jūs varat detalizēti izprast pārtikas produktu glikēmisko indeksu un izvēlēties diētu, kas normalizēs insulīna ražošanu.

Izsalkums nav tik biedējošs, ja saprotat tā cēloņus. Sabalansēts uzturs un visu organismam nepieciešamo mikroelementu savlaicīga lietošana – veselīgas pašsajūtas atslēga un patīkama pēcgarša pēc ēšanas.

Saturs
  • 1. Veselīgs bads
  • 2. «Mikroelementu» bads
  • 3. "Insulīns" bads
Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.