Facebook Pixel

Kokosriekstu milti: uzturs, ieguvumi, ieguvumi

Kokosriekstu milti: uzturs, ieguvumi, ieguvumi

Šajā rakstā mēs aplūkojam visas kokosriekstu miltu priekšrocības un salīdzinām to ar līdzīgiem produktiem.

Kas ir kokosriekstu milti? Kokosriekstu milti ir izgatavoti no žāvētas kokosriekstu gaļas. Pirmo reizi to izmantoja Filipīnās, kur arī pirmo reizi tika ražots kokosriekstu piens. Kokosriekstu mīkstumu vispirms sarīvē, tad zemā temperatūrā cep līdz sausai un samaļ miltos. Iegūtais baltais pulveris ir līdzīgs kviešu miltiem, ar maigu un patīkamu garšu. Kokosriekstu milti ir bez lipekļa, ideāli piemēroti cilvēkiem ar noteiktiem stāvokļiem: celiakiju, alerģiju pret kviešiem un jutīgumu pret lipekli. Glutēns ir proteīnu grupa, kas atrodama graudos (kviešos, miežos un rudzos), kas ir grūti sadalāmi dažu cilvēku ar lipekļa nepanesību kuņģa-zarnu traktā un dažos gadījumos var izraisīt imūnreakciju. Cilvēkiem, kas nepanes lipekli, bieži rodas tādi simptomi kā palielināta gāzes veidošanās, krampji, meteorisms, caureja, kas izraisa zarnu bojājumus un barības vielu uzsūkšanos. Kokosriekstu milti ir laba alternatīva, lai pilnībā aizstātu glutēnu saturošus graudaugu miltus.

Kokosriekstu milti ir bagāti ar uzturvielām un veselīgiem taukiem.

1/4 tases porcijas (30 grami) satur:

Kalorijas: 120

Ogļhidrāti: 18g

Cukurs: 6 g 

Šķiedra: 10 grami 

Proteīns: 6 g 

Tauki: 4g 

Dzelzs: 20%  

Kokosriekstu milti ir bagāti ar šķiedrvielām, satur vidējas ķēdes triglicerīdus (MCT) un augu izcelsmes dzelzi. MCT ir tauku veids, kam ir vairākas veselības priekšrocības, piemēram, svara zudums, aizsardzība pret baktērijām, vīrusiem un uzlabota smadzeņu un sirds veselība. Milti satur šķiedrvielas, kas palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, ievērojami palēninot cukura iekļūšanu asinsritē. Tas ir īpaši svarīgi pārtikas produktiem, kas bagāti ar šķīstošām šķiedrvielām, kas pārtikas pārstrādes laikā savelkas. Kokosriekstu milti satur nelielu daudzumu šīs šķiedras, tiem ir zems glikēmiskais indekss (GI), kas nozīmē, ka no šiem miltiem gatavotas maizes un konditorejas izstrādājumi.

Augstais šķiedrvielu saturs kokosriekstu miltos arī uzlabo gremošanu. Lielākā daļa šķiedrvielu ir nešķīstošas, kas palielina izkārnījumu daudzumu un palīdz vienmērīgi pārvietot pārtiku caur zarnām, samazinot aizcietējuma iespējamību.

Kokosriekstu miltos ir neliels daudzums šķīstošo un citu raudzētu šķiedru, kas baro labvēlīgās baktērijas zarnās. Šīs baktērijas ražo īsās ķēdes taukskābes (SCFA): acetātu, propionātu un butirātu, kas baro zarnu šūnas.

SCFA samazina arī iekaisumu un simptomus, kas saistīti ar zarnu traucējumiem: iekaisīgu zarnu slimību un kairinātu zarnu sindromu, un  veicina veselīgu gremošanas traktu.

Kokosriekstu milti ir noderīgi sirds veselībai. Pētījumi liecina, ka, patērējot 15–25 gramus kokosriekstu šķiedras dienā, kopējais holesterīna un triglicerīdu līmenis asinīs samazinās līdz pat 22%.

Milti satur laurīnskābi, kas nogalina baktērijas, kas ir atbildīgas par aplikuma uzkrāšanos koronārajās artērijās. Tas ir saistīts arī ar sirds slimībām. Laurīnskābe cīnās arī ar vīrusu infekcijām, baktērijām un sēnītēm.

Kokosriekstu milti palīdz zaudēt svaru un satur šķiedrvielas un olbaltumvielas, divas uzturvielas, kas samazina izsalkumu un apetīti. Turklāt kokosriekstu milti satur MCT tauku veidā, kas nonāk tieši aknās, kur tie ir iesaistīti enerģijas ražošanā.

Kokosriekstu miltus var izmantot gan saldo, gan sāļo ēdienu receptēs. Gatavojot maizi, pankūkas, cepumus, smalkmaizītes vai citus konditorejas izstrādājumus, jebkurus miltus var viegli aizstāt ar kokosriekstu miltiem. Vienkārši atcerieties, ka kokosriekstu miltiem ir tendence absorbēt vairāk šķidruma nekā citi milti. Tāpēc cepšanai labāk pievienot vairāk šķidruma vai mazāk miltu. 

Piemēram, ja izmantojāt 1/4 glāzes (30 gramus) kokosriekstu miltu, noteikti pievienojiet 1/4 glāzes (60 ml) papildu šķidruma.

Atcerieties, ka kokosriekstu milti ir blīvāki un nesaistās tik viegli kā citi milti. Maiznieki bieži iesaka to sajaukt ar citiem miltiem vai pievienot 1 olu uz katriem 1/4 tase (30 g) kokosriekstu miltu, lai galaproduktam piešķirtu pūkainu tekstūru.

Šos unikālos miltus var izmantot kā panējumu vai zupu un sautējumu biezināšanai. Turklāt varat to izmantot kā saistvielu dārzeņu maizes receptēs, kā arī lai iegūtu kraukšķīgumu. 

Kokosriekstu miltus bieži salīdzina ar citiem bezglutēnu miltiem, piemēram, mandeļu miltiem, lazdu riekstu amaranta miltiem un aunazirņu miltiem. Lai gan tie visi ir bagāti ar uzturvielām, to uzturvērtības īpašības ir ļoti atšķirīgas. Līdzās aunazirņu un amaranta miltiem kokosriekstu milti ir vieni no zemākajiem tauku satura un ogļhidrātiem bagātākajiem.

6 g uz 1/4 tase (30 g) tas satur nedaudz mazāk olbaltumvielu nekā aunazirņu un mandeļu milti, bet apmēram tikpat daudz kā lazdu riekstu un amaranta milti. Jāatzīmē, ka tas satur 2–3 reizes vairāk šķiedrvielu nekā citos bezglutēnu miltos.

Turklāt kokosriekstu miltos ir mazāk omega-6 tauku – ko mēs ēdam lielos daudzumos. Šie tauki veicina iekaisumu un palielina daudzu slimību risku. Kokosriekstu milti ir garšīgi un daudzveidīgi pēc garšas un aromāta, kas padara tos unikālus.

Alīna Petre, M. Sc., MD (Kalifornija), 2019. gada 8. maijs

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.