Facebook Pixel

Tīra ēšana: ceļš uz veselību vai risks?

Tīra ēšana: ceļš uz veselību vai risks?

Ketogēna diēta, neapstrādāta uztura diēta, vegānisms – mūsdienās ir daudz dažādu uztura veidu, ko bieži popularizē slavenības un sabiedrībā zināmas personas. Viena no jaunākajām tendencēm ir tīra ēšana, ko iecienījuši tādas slavenības kā Gvineta Paltrova un Halle Berija. Abas aktrises ir dedzīgas par savu veselību un dzīvesveidu un apgalvo, ka tīra ēšana ir viņu jaunības, enerģijas un skaistuma noslēpums. Kas ir tīra ēšana? Kā šāda diēta var būt noderīga un bīstama? Lasiet tālāk!  

Tīra ēšana: diēta vai dzīvesveids?  

Tīras ēšanas princips pie mums nāca no Rietumiem ne tik sen, bet jau ir guvis popularitāti visā pasaulē. To īpaši mīl meitenes, kuras vēlas būt veselīgas un vienmēr slaidas. Tīras uztura pamatā ir dabīgi produkti, kas ir minimāli apstrādāti un attīrīti, neapstrādāta pārtika un vesela pārtika. Tas ir, jūsu uzturā vajadzētu būt daudz dārzeņu, augļu, pilngraudu graudaugu, augu eļļu, raudzētu piena produktu bez cukura, krāsvielām un citiem konservantiem. Un ja gaļa, tad tikai liesa un ferma.

Tīrā uzturā svarīgākais ir atteikšanās no ātrās ēdināšanas, ierobežots apstrādātas pārtikas patēriņš, kā arī pārtikas produkti ar augstu konservantu saturu. Protams, daži cilvēki ir gatavi 100% ievērot pilnīgi tīru diētu. Bet galvenais šeit ir saglabāt līdzsvaru. Dedzīgāki tīra uztura piekritēji pilnībā atsakās no piena un rūgušpiena produktiem, lipekļa un maizes izstrādājumiem.vai attīstās vēls kalcija un dzelzs deficīts, beriberi un osteoporoze. Piemēram, Nacionālā osteoporozes biedrība Apvienotajā Karalistē atklāja, ka 20% jauniešu, kas jaunāki par 25 gadiem, krasi samazina vai izslēdz piena produktus no uztura, kas drīz vien ietekmē kaulu stāvokli un zobiem. Tāpēc ir svarīgi iekļaut kalciju, vitamīni un uztura bagātinātāji.

Bez cukura un čipsi: veselīga pārtika

Ja vēlaties ievērot tīra uztura principus, ēdiet krāsainus svaigus dārzeņus un augļus. Šajos pārtikas produktos esošās šķiedras ir labvēlīgas veselīgai zarnu darbībai. Uzturs, kas bagāts ar augļiem un dārzeņiem, palīdz arī samazināt risku saslimt ar vairākām hroniskām slimībām, piemēram, hipertensiju, 2. tipa diabētu, lieko svaru un sirds slimībām.

Putras, salāti un zupas, kas gatavotas no veseliem graudiem, ir tīra uztura pamatā. Griķi un auzu pārslas, auzas, rīsi, kvinoja satur vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu krātuvi, kas atbalsta kuņģa-zarnu trakta, asinsvadu, sirds un visa organisma veselību kopumā. Un baltmaizes vietā dodiet priekšroku veseliem graudiem vai kraukšķīgām maizītēm.

Vēl viens tīras ēšanas zelta likums ir cukura patēriņa ierobežošana. Saskaņā arAmerican Heart Associationsievietēm nevajadzētu pārsniegt 6 tējkarotes cukura dienā, bet vīriešiem - 9. Taču kopā ar šo statistiku daudzi uztura speciālisti un ārsti Tā cukuru ieteicams aizstāt ar medu, saldajiem augļiem un žāvētiem augļiem. Izslēdzot gāzētos dzērienus, konditorejas izstrādājumus un saldos kafijas dzērienus, jūs padarīsit savu uzturu tīrāku un drošāku. Svarīgi pievērst uzmanību arī to produktu sastāvam, kuros ir daudz cukura – veikalā nopērkamie jogurti, kečupi, mērces, brokastu pārslas uz pārslām.

5 "nē" tīra ēšana

Apskatīsim "melno" pārtikas produktu sarakstu, kas nekrāso tīru ēšanu. Slavenā brituuztura speciāliste Ketrīna Kolinsa sniedz šādus ieteikumus:

  • Izvairieties no saldētiem pusfabrikātiem, piemēram, lazanjas, picas, klimpām un kotletes .
  • Nepērciet pārstrādātus pārtikas produktus, kas apstrādes laikā ir zaudējuši savas labvēlīgās īpašības. Piemēram, marinētu gurķu vietā iegādājieties svaigus.
  • Čipsi, uzkodas, saldie gāzētie dzērieni, konfektes, taukainas kūkas, burgeri un jebkura cita ātrā ēdināšana ir pretrunā tīras ēšanas principiem. Centieties tos lietot pēc iespējas mazāk.
  • Mēģiniet nepirkt gatavu to, ko varat pagatavot pats. Īpaši tas attiecas uz mērcēm un mērcēm. Majonēzes, komerciālo mērču un kečupu vietā izmantojiet olīveļļu, citronu sulu, balzamiko vai ābolu sidra etiķi.

Cienījamie lasītāji. , kā redzat Tīra ēšana nav tikai veselīgs uzturs, bet arī dzīvesveids. Lai maksimāli izmantotu šāda veida diētu, ir svarīgi iegādāties dabisku, svaigu pārtiku, ēst ar olbaltumvielām un vitamīniem bagātu pārtiku un uzturēt uzturvielu līdzsvaru organismā, izmantojot uztura bagātinātājus. Un labam garastāvoklim nav grēks reizēm palutināt sevi ar kaut ko garšīgu!   

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.