Facebook Pixel

20 pārtikas produkti ar augstu C vitamīna saturu

20 pārtikas produkti ar augstu C vitamīna saturu

Apskatīsim 20 populārākos pārtikas produktus ar augstu C vitamīna saturu.

1. Kakadu plūmes

Kakadu plūme (Terminalia ferdinandiana) ir Austrālijas produkts, kas satur 100 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīni. Tam ir visaugstākā zināmā C vitamīna koncentrācija, līdz 5300 mg uz 100 gramiem. Tas ir bagāts ar kāliju, E vitamīnu un antioksidantu luteīnu, kas var arī labvēlīgi ietekmēt acu veselību.

2. Acerola Cherry

Tikai 49 g sarkano acerolas ķiršu (Malpighia emarginata) izspiež 822 mg C vitamīna.

Pētījumi ir atkārtoti pierādījuši, ka ķiršiem var būt pretvēža īpašības, tie palīdz novērst ādas bojājumus ar UV starojumu un pat samazina DNS bojājumus, ko izraisa nepareizs uzturs.

3. Mežrozīšu gurni

Mežrozīšu ir mazs, salds, ass auglis no rožu auga. Tas ir bagāts ar C vitamīnu. Aptuveni seši rožu gurni nodrošina 119 mg C vitamīna. Tas ir nepieciešams kolagēna sintēzei, kas atbalsta ādas novecošanos.

Pētījumi ir parādījuši, ka vitamīns samazina saules bojājumus ādai, samazina grumbu veidošanos, sausumu un krāsas izmaiņas, kā arī uzlabo izskatu. C vitamīns palīdz arī pret brūču dzīšanu un iekaisīgiem ādas stāvokļiem, piemēram, dermatītu.

4. Čili pipari

Viens zaļš čili satur 109mg C vitamīna. Salīdzinājumam, viens sarkanais čili nodrošina līdz 65mg. Turklāt čili pipari ir bagāti ar kapsaicīnu, savienojumu, kas ir atbildīgs par rūgto garšu. Kapsaicīns var arī mazināt sāpes un iekaisumu.

Ir pierādījumi, ka aptuveni viena ēdamkarote (10 g) sarkanā čili pulvera var palīdzēt sadedzināt taukus.

5. Gvajava

Šī tropiski rozā augļa dzimtene ir Meksika un Dienvidamerika.

Viena gvajava satur 126 mg C vitamīna, bet augļi ir īpaši bagāti ar antioksidantu likopēnu. Lietojot ikdienā, ievērojami samazinās asinsspiediens un kopējais holesterīna līmenis.

6. Saldie dzeltenie pipari

C vitamīna saturs saldajos piparos palielinās līdz ar vecumu.

Tikai 75 g dzelteno piparu nodrošina 137 mg C vitamīna, kas ir divreiz vairāk nekā zaļie pipari. Pietiekama C vitamīna uzņemšana ir svarīga acu veselībai un palīdz novērst kataraktas progresēšanu.

7. Upenes

Upeņu upenes satur 181 mg C vitamīna 100 gramos. Turklāt antioksidanti flavonoīdi, kas pazīstami kā antocianīni, piešķir ogām to dziļo, tumšo krāsu.

Pētījumi ir parādījuši, ka diēta ar augstu antioksidantu, piemēram, C vitamīna un antocianīnu saturu, var samazināt oksidatīvos bojājumus, kas saistīti ar hroniskām slimībām, tostarp sirds slimībām, vēzi un neirodeģeneratīvām slimībām. Puse tases upeņu mazina hronisku iekaisumu.

8. Timiāns

Svaigs timiāns satur trīs reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīni, un tajā ir viena no augstākajām C vitamīna koncentrācijām no visiem kulinārijas augiem.

28g svaiga timiāna dod 45mg C vitamīna.

Pat ēdienreizēs pievienojot 1–2 ēdamkarotes svaiga timiāna, jūs varat pievienot savai diētai 3,5–7 mg C vitamīna, kas stiprina imūnsistēmu un palīdz cīnīties ar infekcijām.

Timiāns ir arī populārs līdzeklis pret kakla sāpēm un elpošanas problēmām, un tajā ir arī daudz C vitamīna, kas palīdz uzlabot imūnsistēmu, ražot antivielas, iznīcināt vīrusus un baktērijas, kā arī attīrīt inficētās šūnas.

9. Pētersīļi

Divas ēdamkarotes (8 grami) svaigu pētersīļu nodrošina 10 mg C vitamīna.

Līdz ar citām zaļajām lapām pētersīļi ir nozīmīgs augu izcelsmes nehēma dzelzs avots.

C vitamīns palielina nehēma dzelzs uzsūkšanos. Tas palīdz novērst un izārstēt anēmiju.

10. Sinepju spināti

Viena tase neapstrādātu, sasmalcinātu sinepju spinātu nodrošina 195 mg C vitamīna.

Lai gan ēdiena gatavošana samazina C vitamīna daudzumu, viena glāze vārītu sinepju zaļumu joprojām nodrošina 117 mg C vitamīna. Tāpat kā daudzas tumšas, zaļas lapas, arī sinepju spināti ir bagāti ar A vitamīnu, kāliju, kalciju, mangānu , šķiedra un folāts.

11. Kāposti

Kāle ir krustziežu dzimtas dārzenis. Viena tase sasmalcinātu neapstrādātu kāpostu nodrošina 80 mg C vitamīna. Tas nodrošina arī daudz K vitamīna un karotinoīdus, luteīnu un zeaksantīnu. Glāze vārītu kāpostu nodrošina 53 mg.

Kamēr šī dārzeņa vārīšana samazina C vitamīna saturu, pētījumi liecina, ka lapu zaļumu vārīšana, cepšana vai tvaicēšana var nodrošināt vairāk antioksidantu. Un tie, savukārt, var palīdzēt samazināt hroniskas iekaisuma slimības.

12. Kivi

Viens vidējs kivi satur 71mg C vitamīna, uzlabo asinsriti un imunitāti. Pētījumi liecina, ka ar C vitamīnu bagāti kivi var palīdzēt samazināt oksidatīvo stresu un pazemināt holesterīna līmeni.

Turklāt, apēdot 2–3 kivi katru dienu 28 dienas, samazinās trombocītu lipīgums un triglicerīdu līmenis. Tas samazina asins recekļu un insultu risku. Vīriešiem, ēdot divus kivi dienā četras nedēļas, balto asinsķermenīšu aktivitāte palielinās par 20%.

13. Brokoļi

Brokoļi ir krustziežu dārzenis. Puse tases vārītu brokoļu satur 51 mg C vitamīna. Neskaitāmi novērojumu pētījumi ir parādījuši iespējamu saikni starp liela daudzuma ar C vitamīnu bagātu krustziežu dārzeņu ēšanu un oksidatīvā stresa mazināšanu, imunitātes uzlabošanos un vēža un sirds slimību riska samazināšanu.

14. Briseles kāposti

Puse tases vārītu Briseles kāpostu nodrošina 49mg. Tāpat kā lielākā daļa krustziežu dārzeņu, Briseles kāposti ir arī bagāti ar šķiedrvielām, K vitamīnu, folātu, A vitamīnu, mangānu un kāliju. Gan C, gan K vitamīni ir svarīgi kaulu veselībai. Jo īpaši C vitamīns veicina kolagēna veidošanos, kas ir kaulu šķiedraina daļa. Liela C vitamīna uzņemšana ar uzturu samazina gūžas kaula lūzumu un osteoporozes risku.

15. Citroni

Viens citrons, ieskaitot mizu, nodrošina 83 mg C vitamīna. Citronu sulā esošais C vitamīns darbojas arī kā antioksidants.

 

Sagriežot augļus un dārzeņus, polifenola oksidāzes enzīms tiek pakļauts skābekļa iedarbībai. Tas izraisa oksidāciju un padara pārtiku brūnu. Citronu sulas uzklāšana atklātajām virsmām darbojas kā barjera, lai novērstu griezuma apbrūnināšanu.

16. Leche

Viens leche nodrošina apmēram 7mg C vitamīna. Leche satur arī omega-3 un 6 taukskābes, kas ir noderīgas smadzenēm, sirdij un asinsvadiem. Šis auglis satur daudz C vitamīna, kas ir pazīstams ar savu lomu kolagēna sintēzē un asinsvadu veselībā. Novērošanas pētījums parādīja, ka C vitamīna uzņemšana samazina insulta risku.

17. Amerikas hurma

Hurma ir oranžas krāsas auglis, kas atgādina tomātu. Ir daudz dažādu šī augļa šķirņu. Japānas hurma ir vispopulārākā, taču joprojām amerikāņu hurma satur gandrīz deviņas reizes vairāk C vitamīna. Viena amerikāņu hurma satur 16,5 mg C vitamīna, kas samazina insulta risku un palīdz uzlabot atmiņu.

19. Zemenes

Viena glāze zemeņu, 152 grami, nodrošina 89 mg C vitamīna.

Zemenes satur daudzveidīgu un spēcīgu C vitamīna, mangāna, flavonoīdu, folātu un citu labvēlīgu antioksidantu maisījumu. Pētījumi liecina, ka zemenes, pateicoties augstajam antioksidantu saturam, var palīdzēt novērst vēzi, asinsvadu slimības, demenci un diabētu. Un arī katru dienu

svaigu zemeņu patēriņš 3 tases - samazina sirds slimības un iekaisumus. Tas arī samazina ZBL holesterīna līmeni un uzlabo smadzeņu veselību.

20. Apelsīni

Viens vidēja izmēra apelsīns nodrošina 70 mg C vitamīna.

Arī citi citrusaugļi var palīdzēt apmierināt C vitamīna vajadzības. Piemēram, puse greipfrūta satur 44 mg, mandarīns – 24 mg, bet viena laima sula – 13 mg.

 

C vitamīns ir vitāli svarīgs imūnsistēmai, saistaudiem, sirds un asinsvadu veselībai un daudzām citām svarīgām funkcijām. Šī vitamīna trūkums var negatīvi ietekmēt visa organisma veselību. Ar C vitamīnu bagāta diēta ir svarīgs solis ceļā uz labu veselību un daudzu slimību profilaksi.

Autors Caroline Hill MHumNutr, BSc, 2018. gada 5. jūnijs

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.