Facebook Pixel

101 uztura fakti un griķu ieguvumi veselībai

101 uztura fakti un griķu ieguvumi veselībai

Šajā rakstā ir sniegts viss, kas jums jāzina par griķiem.

Uzturvielas

Proteīni, minerālvielas, vitamīni, ogļhidrāti ir griķu galvenā uztura sastāvdaļa. Griķu uzturvērtība ir daudz augstāka nekā daudziem citiem graudaugiem. 100 g neapstrādātu griķu satur 343 g kaloriju, 10% ūdens, 13,3 g proteīna, 71,5 g ogļhidrātu, 10 g šķiedrvielu, 3,4 taukus.

Bet būtībā griķi sastāv no ogļhidrāti, kas vārītā veidā ir aptuveni 20%. Tie nāk cietes veidā, kas ir primārā ogļhidrātu uzglabāšanas forma augos. Griķiem ir zems glikēmiskais indekss, kas parāda, cik ātri ēdiens paaugstina cukura līmeni asinīs pēc ēšanas. Tātad griķi nepieļauj lielus cukura līmeņa lēcienus asinīs. Ir pierādīts, ka daži griķos šķīstošie ogļhidrāti, piemēram, fagopiritols un D-hiroinozitols, palīdz samazināt cukura līmeni asinīs pēc ēšanas. Griķi satur lielu daudzumu šķiedrvielu, kuras organisms nespēj ātri sagremot. Šķiedra, kas galvenokārt atrodama mizā, pārklāj nukleolus, kas piešķir unikālu garšu un ko fermentē zarnu baktērijas. Šīs labvēlīgās baktērijas ražo īsas ķēdes taukskābes, piemēram, butirātu.

Butirāts un citas baktērijas baro šūnas, kas veido resnās zarnas, uzlabojot zarnu veselību un samazinot resnās zarnas vēža risku zarnās. .

Griķi satur nelielu daudzumu olbaltumvielu.

Pēc svara olbaltumvielas ir 3,4% no vārītiem griķiem. Pateicoties sabalansētajam aminoskābju profilam, griķu proteīns ir augstas kvalitātes. Īpaši bagāts ar aminoskābēm – lizīnu un arginīnu. Tomēr šo proteīnu sagremojamība ir salīdzinoši zema tādu pretuzturvielu dēļ kā proteāzes inhibitori un tanīni.

Tāpat kā citi pseidograudu produkti, griķi nesatur lipekli un tāpēc ir piemēroti cilvēkiem ar glutēna nepanesamība.

Griķi ir bagāti ar noderīgiem makro- un mikroelementiem. Tomēr tas nav īpaši bagāts ar vitamīniem.

Visizplatītākās minerālvielas griķos ir:

mangāns, kas atrodams veseli graudi un nepieciešami normālai vielmaiņai, augšanai, attīstībai un ķermeņa aizsardzībai pret oksidatīvā stresa ietekmi.

Varš, kas bieži vien ir nepietiekams uzturā, ir būtisks mikroelements sirds veselībai, ja to patērē nelielos daudzumos.

Magnijs samazina dažādu hronisku slimību, piemēram, 2. tipa diabēta un sirds slimību, risku.

Dzelzs ir svarīgs minerāls, kas nepieciešams anēmijai, un ar kura deficītu asinīs nonāk nepietiekams skābekļa daudzums.

Fosfors, minerāls, kam ir svarīga loma. ķermeņa audu augšanu un uzturēšanu.

Salīdzinot ar citiem graudiem, vārītos griķos esošās minerālvielas uzsūcas īpaši labi. Tas ir saistīts ar faktu, ka griķos ir salīdzinoši maz fitīnskābes, kas ir izplatīts minerālvielu uzsūkšanās inhibitors, kas ir daudz citos graudos un sēklās.

Tomēr vīna griķiem ir lielāks antioksidantu saturs nekā parasti.

Rutīns, galvenais antioksidants polifenols griķos, samazina vēža risku un samazina iekaisumu, asinsspiedienu un uzlabo asins lipīdu profilu.

span>

Kvercetīns ir antioksidants, kas atrodams daudzos augu pārtikas produktos un samazina vēža un sirds slimību risku.

Vitexin satur vairākas ieguvumi veselībai. Tomēr pārmērīgs patēriņš var veicināt vairogdziedzera palielināšanos.

Hiroinozitols ir unikāls šķīstošo ogļhidrātu veids, kas pazemina cukura līmeni asinīs un palīdz ārstēt diabētu. Griķi ir šī labvēlīgā savienojuma bagātākais pārtikas avots.

Ieguvumi veselībai.

Griķi cita starpā sniedz vairākas priekšrocības. graudus, jo tas var normalizēt cukura līmeni asinīs un novērst 2. tipa cukura diabētu. Tiek uzskatīts, ka šis efekts ir saistīts ar unikālo savienojumu D-hiroinozitols. Pētījumi liecina, ka šis šķīstošais ogļhidrāts padara šūnas jutīgākas pret insulīnu, hormonu, kas liek šūnām absorbēt cukuru no asinīm. Turklāt daži griķu komponenti kavē galda cukura gremošanu. Kopumā šīs īpašības padara griķu putru par veselīgu izvēli cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu vai tiem, kuri vēlas uzlabot cukura līmeni asinīs.

Griķi veicina sirds un asinsvadu veselību, jo tiem ir daudzi labvēlīgi savienojumi, piemēram, rutīns, magnijs, varš, šķiedra un olbaltumvielas. Graudaugu un pseidograudaugu vidū graudaugi ir bagātākais rutīna avots un vielas ar antioksidanta īpašībām.

Rutīns samazina sirds slimību risku, novērš asins recekļu veidošanos un samazina iekaisumu un normalizē asinsspiedienu. . Ir konstatēts, ka griķi uzlabo arī asins lipīdu profilu un vielmaiņas traucējumus.

Ja neskaita alerģiskas reakcijas dažiem cilvēkiem, griķiem nav zināmu blakusparādību, ja tos lieto kopā ar mēreni.

Alerģija pret griķiem visbiežāk attīstās tiem, kas griķus patērē bieži un lielos daudzumos. Simptomi var atšķirties no izsitumiem uz ādas, pietūkuma, gremošanas traucējumiem līdz alerģiskam šokam.

Secinājums

Griķi ir pseidograudu, veids graudu, kas nesatur lipekli.

Tas ir labs šķiedrvielu avots un bagāts ar minerālvielām un dažādiem augu savienojumiem, īpaši rutīnu.

Īpaša vērtība cukura līmeņa asinīs kontroles un sirds un asinsvadu veselības uzlabošanai.

Autors Atli Arnarsons, PhD, 2019. gada 10. maijs

Atbildības noraidīšana

Šis emuārs nav paredzēts, lai sniegtu diagnozi, ārstēšanu vai medicīnisku padomu. Informācija šajā emuārā ir sniegta tikai informatīviem nolūkiem. Lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu par jebkuru medicīnisku un ar veselību saistītu diagnozi un ārstēšanu. Informāciju šajā emuārā nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju konsultācijai ar ārstu. Apgalvojumi, kas izteikti par konkrētiem produktiem šī emuāra rakstos, netiek atbalstīti slimību ārstēšanai, diagnostikai vai profilaksei.

Vai jums patika šī ziņa?
0
0
Raksta komentāri
Nav atsauksmju
Pievienojiet savu atsauksmi

Atsauksmes tiks parādītas pēc regulēšanas.